Najgori i najbolji položaji za spavanje

Za umor koji osjećate nakon spavanja krivite pretvrdi krevet ili jastuk? Možda je baš to u pitanju, no često problem nastaje zbog nepravilnog položaja tijela prilikom spavanja. Bitno je, stoga, koliko je to god moguće, izabrati pravilan položaj za spavanje, piše net.hr.

Tijekom izbora položaja imajte na umu 3 krivulje na vašem tijelu: onu donjih leđa, u sredini leđa i onu oko vrata. Vaš je cilj održati ove prirodne krivulje i tijekom sna.

Položaj 'plutajućeg mrtvaca'

Noć provedete na trbuhu, glava je okrenuta u stranu, a ruke isprepletene ispod jastuka.

Problem ovoga položaja je to što u ovoj poziciji isuviše istežete vrat te stavljate pritisak na živce u rukama što može izazvati trnce tijekom dana. Težina vašeg tijela pritišće pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja. A time i nepotrebno pritišćete grudi.

Kako se ispraviti? Ispod glave ne koristite jastuk. Po dužini tijela ispod jedne strane postavite dugi jastuk ili jastuk namjestite ispod bokova.

Položaj 'vojnika'

Spavate na leđima.
Problem je u tome što jezik može pasti unatrag i blokirati dišni kanal pa ovaj položaj nije dobar za osobe koje pate od apneje. Također, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Kako se ispraviti? Imajte na umu da vaš položaj i hrkanje koje ga prati izluđuje osobu koja spava do vas. No, ukoliko baš morate barem postavite jastuk ispod koljena i mali jastuk ispod donjeg dijela leđa.


Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima dišnog sustava, glaukomom ili gastroezofagealnom refluksnoj bolesti (GERB) mogu imati koristi od ovoga položaja ukoliko ležanje na leđima zamjene s polusjedećim položajem postavljajući jastuke ispod leđa.

Uspavana ljepotica

Ovaj tip spavača spava na boku, leđa su malo savinuta kao i koljena, a ruke preklopljene.

U ovom položaju problema nema jer je riječ o najzdravijem položaju za spavanje. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kralježnice.

Položaj možete samo poboljšati tako da bude udobniji postavljajući jastuk između koljena. Na ovaj način relaksirat će se i kukovi. Za potporu glavi koristite srednje visok jastuk. Pokušajte i s vodenim jastukom koji se može jednostavno prilagoditi.

Imate li visoki tlak pokušajte spavati na lijevoj strani. A ukoliko u bubregu imate kamence spavajte na suprotnoj strani.

NET.HR