Najbolja hrana za mozak: 10 namirnica

Najbolja hrana za mozak: 10 namirnica

Takva hrana mora mozgu dati dovoljno energije, pa uključuje obično ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Hrana za mozak isto je tako i hrana za vaše cijelo tijelo, uključujući kardiovaskularni sustav, a može služiti kao pomoć u prevenciji od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Pogledajte 10 namirnica, prema izboru portala AskMen, koji će dati vašem mozgu dodatnu energiju.

10. Jaja s povišenim omega 3 kiselinama
Jaja iz slobodnog uzgoja uz posebnu prehranu pilića imaju puno omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se ne mijenja okus jajima, a daju dodatnu energiju.

9. Govedina iz slobodnog uzgoja
Za kvalitetu mesa važan je način uzgoja, a ispašom se dobija meso s manje zasićenih masnoća i omega-6 masnoća, potvrdilo je jedno istraživanje.

8. Grčki jogurt
Iako ga je u našim dućanima teško pronaći, na internetu se može naći vrlo jednostavan recept kako ga napraviti od običnog jogurta.

7. Chia sjeme
Iznimno bogato omega-3 masnim kiselinama, a može se pronaći u trgovinama zdrave prehrane.

6. Quinoa
Jedan od dva izvora važna proteina za vegetarijance (drugi je soja).

5. Grah i grahorice
Dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana te dodatno izvor kalija i fosfora, koji su dobri za srce i kosti.

4. Kruh od cjelovitih žitarica
Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i vlakana te vitamina B.

3. Orašasti plodovi i sjemenke
Lješnjaci i bademi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina te vrlo hranjivi. Preporučljivo ih je jesti sirove, a ne pržene u ulju.

2. Svježe voće
Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja, kao jagode, lubenica i borovnice, među najhranjivijim su namirnicama.

1. Zeleni čaj
Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim čajem.

izvor: večernji list.