Može li visokoproteinska dijeta ubrzati metabolizam?

mesoooo
Istraživanje provedeno u Penningtonu u New Jerseyu dalo je zanimljive rezultate. 16 zdravih odraslih ljudi raspoređeno je na tri različite proteinske dijete (s 5 , 15 i 25 posto proteina). Svi sudionici jeli su 40 posto više kalorija nego što im treba, kako bi zadržali svoju težinu i kako bi se svi približno jednako udebljali.

Oni koji su bili na normalnoj i visokoproteinskoj dijeti (15 i 25 posto), dodatnih 45 posto kalorija zadržali su u obliku mišića, dok su oni na niskoproteinskoj dijeti (5 posto) zadržali 95 posto dodatnih kalorija kao masnoće.

Nije jasno kako protein može promijeniti način na koji tijelo "sprema" kalorije, no ovo istraživanje pokazalo je da proteini imaju velik utjecaj na postotak masti u tijelu. A s obzirom na to da mišićna masa može poboljšati metabolizam, dolazimo do zaključka da jedući više proteina možemo ubrzati metabolizam.

Idealna količina proteina je između 25 i 45 posto ukupnih kalorija (1 gram proteina sadrži 4 kalorije). Ako si na dijeti od 2000 kalorija, znači da trebaš jesti između 125 i 225 grama proteina dnevno. Najbolje rješenje za rast mišića je jesti 20 do 30 grama proteina nakon treninga i svaka 4 sata.

Index.hr