Mlaćenica ili stepka (eng. buttermilk)

mlaćenica, probiotička svojstva,  stepka
Tekućina se ostavi preko noći na sobnoj temperaturi da fermentira što pretvara mliječni šećer (laktozu) u mliječnu kiselinu. Mliječna kiselina mlaćenici daje osebujan okus zbog čega je mlaćenica poželjan sastojak u brojnim receptima.

Ima probiotička svojstva i pomaže u gastrointestinalnom zdravlju i smanjenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

Iako je mlaćenica nusproizvod izrade maslaca, ona sadrži samo 1% mliječne masti zbog čega je koriste mnogi ljudi koji se bore s prekomjernom tjelesnom težinom. Mlaćenica sadrži mliječne proteine (kazein i proteine sirutke), B vitamine, mineralne tvari, laktozu i esencijalne mliječne kiseline.

Mlaćenica ili stepka - cijena

Mlaćenica je poželjan sastojak u brojnim kolačima i slasticama. Amerikanci koriste mlaćenicu najčešće za izradu američkih palačinki s mlaćenicom (eng. buttermilk pancakes).

Mlaćenicu je moguće kupiti u brojnim supermarketima ili trgovinama s organskim proizvodima, a cijena ovisi o količini i trgovini, a kreće se između 6 i 20 kn za 1 kilogram.

Kako napraviti mlaćenicu?

Mlaćenica odnosno stepka ima bogati okus i manje kalorija od mlijeka ili vrhnja. Osebujan okus mlaćenice dobar je u kombinaciji s breskvama, višnjama i kruškama, posebno s Creme fraiche (krema od slatke pavlake).

Kiseli okus mlaćenice pogoduje marinadama, posebno s peradi. Koristi se kao kiseli sastojak u pečenim proizvodima kako bi se suzbila siva boja koja je nastala zbog borovnica, oraha ili drugih proizvoda koji ispuštaju plavu boju. Pospješuje zlatnu boju pečenih proizvoda i poboljšava teksturu. Preporučuje se koristiti mlaćenicu kao zamjenu za mlijeko za izradu slastica.


Za izradu mlaćenice potrebno je:

prazna boca,
čajna žličica,
posuda za mjerenje,
1 šalica mlijeka od 2% mliječne masti,
1 žlica limunovog soka ili octa.
U jednu šalicu mlijeka umiješajte 1 žlicu limunovog soka ili bijelog octa. Ostavite 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi. Kada je proces fermentacije dovršen, mlijeko će biti gušće i primijetit ćete grudice u mlijeku. Tekućina će postati mlaćenica tek kada ju ostavite preko noći.

Mlaćenica - sastav

Mlaćenica odnosno stepka nema mnogo vitamina A, D, E i K jer oni tijekom procesa izrade maslaca ostaju u maslacu, ali je bogata proteinima, mineralnim tvarima i laktozom.

Ima oko 1% mliječne kiseline što ju čini fermentiranim proizvodom. Udio kalcija i riboflavina isti je kao i kod mlijeka, pa se koristi za izradu drugih proizvoda kao što su slastice.

Konzumira se kao zamjena za jogurt, mlijeko, za izradu smoothieja i shakeova, kruha, peciva, kolača, palačinki i gustih juha. Sportaši ju koriste zbog niskog udjela masti i visokog udjela proteina što omogućuje lakši oporavak mišića nakon treninga te pridonosi povećanju mišićne mase.

 

Energija 158 kJ/37 kcal
Masti 1,0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0,7 g
Ugljikohidrati 3,5 g
- od kojih šećeri 3,5 g
Bjelančevine 3,6 g
Sol 0,1 g
Kalcij 103 mg
Željezo 0,1 mg
Magnezij 15 mg
Vitamin B1 0,04 mg
Vitamin B2 0,18 mg
Vitamin B6 0,04 mg
Vitamin E 0,05 mg
Recept za palačinke s mlaćenicom

Sastojci:

135 g bijelog ili integralnog brašna,
1 čajna žličica sode bikarbone,
1/2 čajne žličice praška za pecivo,
1/4 čajne žličice soli,
1/2 žlice maslaca (rastopljenog),
1 veliko jaje,
8 mL vanilin ekstrakta,
120 mL mlaćenice smanjene masnoće, sobne temperature,
1 čajna žličica javorovog sirupa,
60 g grčkog jogurta.
palacinke s mlacenicom

Način izrade:

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol u zdjeli srednje veličine. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac, jaje i vanilin ekstrakt. Zatim dodajte mlaćenicu i javorov sirup. Umiješajte grčki jogurt i miješajte dok nema više grudica. Dodajte brašno i miješajte dok se ne stvori smjesa bez grudica.


Zagrijte tavu i dodajte par kapi ulja (preporučuje se kokosovo, ali možete i suncokretovo ili biljno).

Uzmite dvije žlice smjese i stavite na ugrijanu tavu. Palačinke pecite na srednjoj temperaturi 2-3 minute i kada vidite da je donji dio palačinke dobio zlaćanu boju preokrenite palačinku i pecite još 1-2 minute dok ne dobije zlatnu boju. Servirajte uz domaći pekmez.

Mlaćenica - zdravlje

Mlaćenica (stepka) se koristi kod probavnih problema jer ju je lakše probaviti nego mlijeko, a i ima više mliječne kiseline. Mlaćenica je dobra za zdravlje jer ima mnogo hranjivih sastojaka. Kada kupujete mlaćenicu obratite pozornost na sastav.

Preporučuje se da kupite onu mlaćenicu koja ima manje masti ili koja uopće nema masti. Tako ćete dobiti sve nutritivne vrijednosti "obične" mlaćenice, ali bez toliko kalorija i masti.

Bogata je kalcijem

Jedan od bitnih zdravstvenih prednosti mlaćenice je količina kalcija. Dnevno je potrebno unijeti 1000 miligrama kalcija, a šalica mlaćenice ima 284 miligrama ili 28% kalcija.


Konzumiranje dovoljno kalcija pomaže kod usporavanja prijeloma kostiju i utječe na jačanje kostiju i sprječavanje osteoporoze. Postotak kalcija olakšava kontrakciju mišića.

Bogata je riboflavinom

Riboflavin ili vitamin B2 koristi se pretvaranje hrane u energiju. Nužan je za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomaže i živčanom sustavu i mozgu.

probava hrane

Poboljšava i funkcioniranje jetre, posebno za detoksikaciju tijela jer stvara mokraćnu kiselinu, snažan antioksidans. Šalica mlaćenice sadrži 377 mikrograma riboflavina, a to je 29% dnevne potrebe za riboflavinom za muškarce i 34% za žene.

Bogata je proteinima

Protein je nužan za snažne kosti, mišiće i kožu. Šalica mlaćenice sadržava 8.1 gram proteina što je skoro ista količina proteina kao i kod malomasnog mlijeka, a pruža 15% dnevnih potreba za proteinom kod muškaraca i 17% kod žena.

Mlaćenica kao lijek

Mlaćenica, odnosno stepka, ima brojne zdravstvene prednosti jer sadrži vitamine, minerale i makronutrijente.

Ljekovita svojstva mlaćenice:

Mlaćenica ublažava bol u želudcu koja je nastala zbog jako začinjene hrane
Koristi se za smanjenje tjelesne temperature. Preporučuje se za žene prije, ali i poslije menopauze jer smanjuje tjelesnu temperaturu i ublažava simptome menopauze.
Ako ste pojeli jako masnu i tešku hranu, šalica mlaćenice Vam može pomoći u ublažavanju osjećaja težine. Uspješno "ispire" masti i ulja koja se talože u želudcu.
Mlaćenica ima visoku količinu kiselosti što pomaže kod probave.

Đumbir, papar i kumin također imaju probavna svojstva pa kada se konzumiraju s mlaćenicom pomažu u smirivanju probavnih problema gastrointestinalnog trakta.
Pomaže i kod probavnih smetnji kao što su netolerancija na laktozu što uzrokuje bolove želudca, rak debelog crijeva, infekcije želudca i sindrom iritabilnog crijeva.
Sadrži elektrolite i pomaže spriječiti dehidraciju. Tijekom ljeta pomaže ohladiti tijelo tijekom visokih temperatura i ublažava vrtoglavice.
Mlaćenica pomaže kod smanjenja kolesterola i ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Također, utječe na smanjenje krvnog tlaka.
Može pomoći i kod mršavljenja jer sadrži proteine, vitamine, minerale, kalcij, magnezij i druge nutrijente koji pružaju osjećaj sitosti i energije.
Smjesa mlaćenice i soka od rajčice smanjuje crvenilo i opekline od sunca - pomiješajte pola šalice mlaćenice i pola šalice soka od rajčice i namažite područja gdje vidite crvenilo i opekline. Držite smjesu na tom području sat vremena i nakon toga isperite. Koža će biti hladnija i smanjit će se opekline i crvenilo.