Med od maslačka

On je puno više od toga, a danas je poznat kao iznimno ljekovita te jestiva biljka idealna za proljetno čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka.

Opće je poznato kako med doprinosi boljem zdravlju svakog čovjeka, pa tako i med od maslačka. Bogat je vitaminima poput A, C, E, B1, B2, B3, zatim željezom, kalijem, cinkom, natrijem, proteinima te masnim kiselinama i esencijalnim uljima.

Maslačak je poznat kao jedna od najrasprostranjenijih livadnih biljaka i korova kojeg ima na livadama, u parkovima, uz razne puteve i živicu. Upravo iz toga razloga njegovo branje niti je štetno, a smatra se i ekološki prihvatljivo. Najbolje vrijeme za branje je prije cvjetanja od ožujka do svibnja.

Maslačak se može konzumirati na nekoliko načina. Osim u obliku meda kao lijek i ukusni dodatak raznim čajevima, on se može pripremati za jelo u obliku salate ili kao travo. Sok spomenute biljke ima snažno antibakterijsko djelovanje.

Tako ga se može nanijeti na otvorene rane, gdje se može spriječiti pojava, ili širenje upala te ubrzati proves zacjeljivanja. Zbog antibakterijskog djelovanja odličan je za liječenje bubrega, mjehura te mokraćnih puteva.

Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.

Prije postupka nabavite:

300 g žutih cvjetova maslačka
1 limun
pola naranče
1 kg nerafiniranog šećera
1 litra vode

Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom.

Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.

izvor: ekologija.com