Maslačak u službi zdravlja

Maslačak, Vino od maslačka, Maslačak, đumbir, liječenja šećerne bolesti, liječenje bubrežnih tegoba, Maslačak, lijek, čaj, Maslačak, ljekovita svojstva

Tijekom stoljeća nadjenuta su mu mnoga imena kao što su: gorko zelje, konjska žućenica, radič, regrat, talijanska salata i drugo. Ovu biljku možemo smatrati i hranom i jako pristupačnim prirodnim lijekom za mnoge tegobe. Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu. Naime, maslačak u sebi sadrži vitamine A, B2, C, D i G te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Kao moćan diuretik blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol. Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi. Maslačak općenito povoljno djeluje protiv ženskih oboljenja, a osobito je dobar za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac. Šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna. Fitoterapija s ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog tlaka i manjka apetita.

Maslačak je odlična salata koja zajedno s medvjeđim lukom, koprivom i šparogom čini moćan tim u čišćenju organizma i njegovu svekolikom jačanju. Maslačak se može uživati kao vrijedna salata cijele godine. Pokošen ponovno nikne i njegovi listovi upravo zato što su sada gorki imaju višestruku vrijednost za naše zdravlje. Gorčina listova maslačka se lako izbjegne ako se sitno izreže i jede pomiješan u ulju od tikve i cvjetovima tratinčice.

Salata od maslačka može biti zaseban obrok bez kruha i drugog priloga ako se umiješa nekoliko kuhanih krumpira izrezanih na ploške.

Pročitajte još na temu Ljekoviti maslačak.