Maslačak divno izgleda u našim vazama, znate li i da briše bolove i uklanja bradavice?!

Pirjani maslačak i mrkva, Maslačak, jetra, Zdrave namirnice, ljekovitu salatu od maslačka, Maslačak, Listove maslačka, sirup od maslačka, Pirjani maslačak i mrkva, ljekovita svojstva, diuretik, ljekovitu salatu od maslačka, Maslačak, sirup od maslačka, Listove maslačka, inulin, ljekovito bilje, ljekovita djelovanja , Maslačak, zdravlje, Maslačak, salata
...dodatak proljetnoj prehrani, a osobito sve popularnijim smoothijima. No, postoje i manje poznati ali vrlo korisni ljekoviti pripravci koji se mogu napraviti od ovog žarkožutog cvijeta, koje je dobro isprobati baš u proljeće.

Maslačak se nekada koristio za liječenje problema s jetrom i bolesti bubrega, žgaravice i upale slijepog crijeva.
Svi dijelovi ove biljke - od korijena do cvijeta su korisni. I koliko god je maslačak skromni vrtni korov, treba znati da je iznimno bogat vitaminima A, B, C i D, te mineralima što su željezo, kalij i cink.

Tonik za revitalizaciju

Maslačkov biljni ocat idealan je za salate, juhe, variva i umake, a pomiješan s vodom može se piti kao tonik za revitalizaciju.

Ulje maslačka

Cvijet maslačka jedna je od najkorisnijih biljaka za olakšavanje bolova u zglobovima i mišićima. Ulje maslačka treba nježno utrljati u područje bolnih mišića i zglobova. Jednostavno napunite staklenku svježe ubranim cvjetovima maslačka i prelijte ih osnovnim bademovim ili maslinovim uljem.

Napunite staklenku do vrha, zatvorite i ostavite na toplom mjestu dva tjedna, a potom dobiveno ulje procijedite u steriliziranu bocu i svakako označite. Čuvajte je u hladnjaku i koristite kad god vam mišići i zglobovi daju znak da im treba maslačkov tretman.

Tajna ljepljive smole

Maslačkov cvijet uklanja i bradavice. Vjerojatno ste primijetili da otkinuti list, stabljika ili cvijet luči bijelu ljepljivu smolu, koja je zapravo tajno oružje protiv bradavica. I baš taj sok treba direktno nanijeti na bradavicu, ponoviti to više puta dnevno i bradavice će za nekoliko dana posve nestati.

slobodna dalmacija