Poznat po ljekovitim svojstvima, maslačak je izvrstan i u kuhinji

Pirjani maslačak i mrkva, Maslačak, jetra, Zdrave namirnice, ljekovitu salatu od maslačka, Maslačak, Listove maslačka, sirup od maslačka, Pirjani maslačak i mrkva, ljekovita svojstva, diuretik, ljekovitu salatu od maslačka, Maslačak, sirup od maslačka, Listove maslačka, inulin, ljekovito bilje, ljekovita djelovanja , Maslačak, zdravlje, Maslačak, salata
Priprema

Maslinovo ulje pomiješajte s jabučnim octom, aceto balsamicom, nasjeckanim češnjakom i koprom. Dodajte sol, papar i čili. Sve dobro izmiješajte i ostavite stajati oko pola sata.
Listove maslačka dobro operite i ocijedite.
Luk, komorač i krastavac narežite na manje ploške, a mrkvu naribajte.

Posluživanje: Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte kukuruz šećerac, posipajte naribanim sirom i poslužite uz salatni preljev.

Savjet: Kod pripreme ovakvih salata najbolje je upotrijebiti mladi maslačak.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost 165 kcal / 690 kJ
Masti 11,98 g
Ugljikohidrati 14,37 g
Vlakna 3,13 g
Bjelančevine 2,55 g
Sol 1,13 g
Vitamin A 10.662,40 μg
Vitamin E 2,79 mg
Vitamin C 36,98 mg
Niacin 1,25 mg
Kalij 564,34 mg
Kalcij 65,35 mg
Fosfor 79,06 mg

Maslačak salata

Ovo je bila prva proljetna salata ove godine. Lišće maslačka je tek krenulo i počeli su se razvijati sitni pupoljci. Što može bolje okrijepiti organizam nego rane proljetne biljke. Lišće maslačka je najkvalitetnije prije cvatnje i zato ga tada treba i konzumirati.

 

Večera koja vas ne košta gotovo ništa, a najzdravija je i najkvalitetnija za ovo doba godine. Organizam treba ovu biljku kao lijek i okrepu. Nema povrća koje se može mjeriti s ovim!

200 g listova maslačka
5 krumpira

dresing

2 - 3 žlice soka od limuna
2 - 3 režnja češnjaka
1 mala žličica krupne soli
malo papra
1 mala žličica senfa
1,5 dl maslinova ulja

maslačak salata

Krumpir najprije skuhajte u kori. Mladi krumpir je najbolji, ali već već što imate. Za to vrijeme operite lišće maslačka, dugačke stabljike malo narežite. Napravite dresing: narežite češnjak, iscijedite pola manjeg limuna, pomiješajte sok od limuna, češnjak, krupnu sol, papar, senf i maslinovo ulje. Krumpir očistite i narežite na velike kocke, dodajte lišće maslačka i zalijte dresingom.

 

Dobar tek....