Manjak kalcija i nokti

nokti, izbjeljivanje, nokti, pucanje, nokti, izbjeljivači, žuti sloj, Zdravi nokti, nokti, razina kalcija, kalcij, gljivične infekcije, nokti, Zdravi nokti, nokti, bolest, trikovi, nokti, njega, hrana za jelo, nokti, trik, vrećica za čaj,  puknuti nokat , spasiti
Uvriježeno mišljenje prema kojemu je glavni uzrok nastanka bijelih mrlja na noktima manjak kalcija te vjerovanje da se problem rješava povećanim unosom tog minerala u organizam, običan je mit, priopćeno je s njemačkog Instituta za opću medicinu u Hannoveru.

Liječnica s instituta Ulrike Junius-Walker objasnila je da je nokat sastavljen od 100 do 150 tankih slojeva, od čega samo 0,2 posto čini kalcij.

Sitne traume noktiju poput udaraca ili manjih ozljeda uzrokuju promjene na dijelovima nokta koje su vidljive kao diskoloracije, odnosno mali džepovi zraka na njihovoj površini, objasnila je.

Postoje i slučajevi kada je uzrok nastanka bijelih mrlja upravo manjak kalcija, no vrlo su rijetki i obično se vezuju uz pacijente s teškom deficijencijom kalcija potaknutog drugim bolestima.
U slučaju kada osoba nije jako pothranjena, a ipak ima bijele mrlje na noktima, nije posrijedi manjak kalcij, rekla je Junius-Walker.

Hina