Loše navike koje radimo prije spavanja

telefon djevojka
Vjerojatno vas je barem nekad probudio trzaj tijela dok spavate? Profesor objašnjava zašto se to događa.

Loše navike koje prakticiramo prije spavanja, uvelike utječu na naše snove i kvalitetu spavanja.

Profesor kliničke neuroznanosti, Colin Espie, sa Sveučilišta u Oxfordu i suosnivač programa Sleepio, ima odgovore na pitanja što raditi prije spavanja, kako bi se probudili što svježiji i odmorniji. "Svaka aktivnost koja ima potencijal za povećanje razine stresa, utjecat će na naše spavanje. Generalno, sve što utječe na stvaranje stresa i anksioznosti, utjecat će na to da se osjećamo budni, što će nas spriječiti da zaspemo na vrijeme i spavamo cijelu noć", prenosi Independent.

Stručnjaci upozoravaju da je ležanje u krevetu i korištenje smartphona vrlo loše za naš san. Profesor Espie savjetuje da se izbjegavaju bilo kakve stimulativne aktivnosti prije nego pokušamo zaspati. "Važno je da imamo smirujuću rutinu prije spavanja - sat, do sat i pol prije nego odemo u krevet. U tom razdoblju ne bi trebalo raditi ništa kako bi se izbjegle stimulativne aktivnosti. Potrebno je isključiti elektroničke uređaje i opustiti se."

Istraživanje otkriva da će korištenjem tehnologije prije spavanja, biti potrebno sat vremena više, da se zaista i uspavamo. Profesor Espie upozorava i da se aktivnosti koje utječu na spavanje, razlikuju od osobe do osobe. Primjerice, ako osoba voli čitati i teško se odvaja od knjige, onda za takvu osobu nije idealan izbor da se "uspava" uz knjigu, prenosi Independent.