Ljetne zaraze vrebaju iz vode, jaja i mesa, ne i iz povrća

U ljetnom razdoblju dominiraju razne crijevne bolesti prenosive vodom i hranom.

Razne salmoneloze koje se pojavljuju u ovom razdoblju su zapravo bolesti razvijenih zemalja, a izvori su im u jajima i pilećem mesu kojeg ne skladištimo i ne obrađujemo dovoljno dobro.

Opasnost vreba i od trovanja stafilokoknim toksinima koji se pronalaze u mljevenom mesu, a otporni su na termičku obradu. Vrijeme inkubacije je kratko, a simptomi su burni i brzo prođu. Naravno, ovakve opasnosti ne vrebaju iz povrća.

Na sreću, većih epidemija i zaraza ovim toksinima nije bilo zadnjih 15-ak godina. Važnu ulogu u sprječavanju većine crijevnih bolesti ima sigurna, kontrolirana i kvalitetna vodna opskrba.

Po statistici šireg splitskog područja od prije pet godina vidi se da Kaštela i Trogir spadaju u endemična područja što se tiče upale debelog i tankog crijeva, a to je i razlog zbog kojeg se išlo na realizaciju projekta Eko-kaštelanski zaljev.

Nesigurna vodoopskrba, bez vodospremnika uzrokuje da vodovodna mreža nema adekvatni pritisak i u cijevi ulazi zrak te postoji mogućnost povlačenja fekalnih voda. S tim se problemom susreo Omiš 1969. godine kada je izbila epidemija trbušnog tifusa, a zbog ljudske pogreške prilikom održavanja vodovodne mreže umrlo je i nekoliko ljudi.

Nakon toga je Omiš napravio novi sustav vodoopskrbe i danas je Cetina siguran izvor pitke vode za područje Dalmacije, piše dalmacijanews