Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje

konzervirana tuna, konzerva tunjevine, salata s tunjevinom, tunjevina, Pašteta od tunjevine, domaća pašteta, recept

... čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function". Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva. "Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući.

Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multipla sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler, prenosi Radiosarajevo.ba.

Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine i piletine.

Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina. Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokoj razinni cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.