NOVO ISTRAŽIVANJE Stručnjaci objavili zašto je previše tunjevine loše

tunjevina

Jedna od najčešće korištenih ali i najdostupnijih riba u svakodnevnoj prehrani je tunjevina, ali previše njezinoga konzumiranja može se i negativno odraziti na organizam, upozoravaju stručnjaci.

"Tunjevina krije mnoge prednosti za organizam, pa pored toga što njenim konzumiranjem unosite dodatne proteine u organizam, ova riba poboljšava zdravlje mozga i očiju", piše Fena.

Jedna je od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina te poboljšava pamćenje, zdravlje srca, ali i djeluje protuupalno.

Ipak, ima i ono na što treba pripaziti pri unošenju konzervirane tunjevine u organizam, prenose mediji.

Jedna od njezinih loših strana je previše ulja koje se u njoj krije. Samim tim, ovakva riba nosi više kalorija, stoga ako pazite da ne dobijete na težini preporučuje se da uzimate onu koja nije u konzervi.

Ukoliko ste od onih kojima je konzervirana tunjevina na svakodnevnom meniju, a pritom vas muči nadutost, trebali bi razmisliti prije nego što je sljedeći put uzmete. Iako je natrij koristan za reguliranje tjelesne tečnosti, njegov pretjerani unos može prouzročiti neugodnosti nadutog želuca.

"Jedna konzerva tune - bila s uljem, ili ne, sadrži četvrtinu prosječnog unosa natrija", tvrde s Instituta Linus Pauling.

I još jedan od štetnih utjecaja, ali ne i manje važnih, je živa, metal koji može izazvati trovanje organizma te ga kao takvog treba što više izbjegavati.

Istraživanja su pokazala da je izlaganje živi povezano i s visokim krvnim pritiskom, povišenom lošem kolesterolu te povećanim rizikom od srčanog udara.

Konzervirana tunjevina sadrži dosta manje žive od one svježe. A onda kada na konzervi vidite oznaku "light tuna", znači da je možete jesti tjedno bez ikakvih problema, tvrde iz Instituta.