Kako živjeti bez bolova

Stajete s kauča i odlučni ste učiniti nešto za svoje zdravlje, na pameti imate i plan vježbanja, no već vas na početku može sabotirati upala mišića. Ako dugo niste vježbali ili se niste svakodnevno kretali, a pritom ste još pod stresom, što znači da su vam mišići već sami po sebi zgrčeni, bol je gotovo neizbježan. Pa iako mnoge obeshrabri i navede da odustanu od redovite tjelovježbe, bol u mišićima samo je znak da se tijelo budi.
Kako upozorava naša stalna suradnica Ana Marija Jagodić Rukavina, muskulfiber nije nužno loša stvar, to je znak da pomičemo granice svojeg tijela. Ističe da postoje tri razine upale mišića.

Prva je vrlo blaga i graniči s bolom, no nije doista bol. To je stanje u kojem osjetimo mišiće koje smo aktivirali i vježbali i više nalikuje zategnutosti. Druga razina je nešto intenzivnija, javlja se 24 do 48 sati nakon vježbanja i može trajati tri do pet dana. Ona nije loša za organizam ako je povremena, kaže Jagodić Rukavina, dodajući kako svojim vježbačima savjetuje da, mogu li izdržati, prirodnim procesima u tijelu prepuste da odrade svoj posao. Treća je razina vrlo rijetka kod prosječnih vježbača i uglavnom se javlja kod profesionalnih sportaša, a očituje se, osim bolovima u tijelu, mučninom, vrtoglavicom, općom slabošću, pa čak i povraćanjem.

No što ako su mišići toliko bolni da vas odvraćaju čak i od pomisli na tjelovježbu? Tada svakako valja potražiti rješenje. Svi znamo da aspirini i andoli pomažu, iako nismo svi pobornici lijekova. Ipak, pribjegavate li ovakvom načinu rješavanja bolova, najbolje je lijek uzeti prije tjelovježbe jer će njegovi sastojci djelovati unaprijed. No pomoć možete potražiti i u prirodi.
Iz prirode

Nemali broj biljnih tvari djeluje na muskulaturu bolje od tableta, a zahtijeva samo malo više truda. Među ljekovitim zvijezdama svakako je đumbir. Popis djelovanja njegovih aktivnih tvari doista je dugačak, među ostalim, djeluje protiv bolova i čisti organizam, pa time uklanja i mliječnu kiselinu te istodobno opušta mišiće. Možete od njega napraviti uvarak tako da naribate svježi korijen, zavežete ga u gazu te kuhate u malo vode. U tu vodu namočite ručnik pa istrljajte cijelo tijelo, a posebnu pozornost posvetite bolnim mjestima. Takvu vodu možete dodati i kupki. I same tople kupke pomažu u opuštanju mišića, a uz đumbir, možete im dodati opuštajuća eterična ulja poput ružmarina i lavande. I lagana masaža može pomoći jer potiče pročišćavanje limfe i izlučivanje mliječne kiseline iz organizma. Pripazite samo da nije prečvrsta jer takva može dodatno pogoršati bol.

Valja znati da muskulfiber nije znak da zaustavite tijelo i čekate da prođe. Ako to učinite, trajat će još dulje. Iako se ne preporučuje da nastavite intenzivno vježbati po principu "klin se klinom izbija", lagano kretanje, šetnje i razgibavanje pomoći će da tjelesni sokovi cirkuliraju i da se mliječna kiselina ukloni iz organizma.
Svakako pijte puno vode, to će pomoći tijelu da se brže pročisti. Štoviše, pokazalo se da su osobe koje su dehidrirane i općenito piju malo tekućine sklonije muskulfiberu od ostalih. Stoga vas još jednom podsjećamo na dobrobiti osam čaša vode dnevno. Pomoći mogu i topli oblozi, osim u slučaju ako je upala doista jaka, kada će vam više pomoći hladni oblozi.
Savjeti iz makrobiotike

Primijetite li da vam se upala mišića često javlja i tako vas ometa, pripazite na prehranu. Budući da mliječna kiselina koja nastaje s upalom "zakiseljava" tijelo, uputno joj je stvoriti protutežu namirnicama koje, prema makrobiotičkim načelima, smatramo lužnatima (ponajprije zeleno lisnato povrće, ali i većina drugog povrća, gljive, orašasti plodovi, tofu, proso). Također, bit ćete skloniji upalama ako konzumirate puno mesa, mliječnih proizvoda i šećera, koji imaju kiseli PH. Popijte i jaku limunadu jer limun, iako je kiselog okusa, ima lužnato djelovanje. I evo još jedne tajne koju nam je otkrila naša sugovornica - trešnjin sok pravi je eliksir za mišiće, njegove aktivne tvari potiču izlučivanje mliječne kiseline iz tijela.
Poboljšanje zdravlja

"Na intenzivnoj tjelovježbi ne treba inzistirati ako ste umorni, pod stresom ili imate oslabljen imunitet jer će upala dodatno oslabiti organizam. No od muskulfibera ne treba zazirati. Ako se nikada ne javi, znači da vaša tjelovježba nije pretjerano učinkovita. Osobe koje vježbaju, a nikad ne osjete muskulfiber, ne prelaze granice svojih mogućnosti i vježbu više koriste za psihološko zadovoljstvo nego za razvijanje mišića i poboljšanje zdravlja i držanja. Stoga budite nježni prema svojem tijelu, ali mu dopustite da raste", zaključuje naša sugovornica.

Izvor : sensaklub.hr