Kako ublažiti upalu mišića?

upala mišića, ublažiti bol, načini

Upala mišića je rezultat aktivacije pojedine skupine mišića, nije opasna nego samo pokazatelj da su se u tijelu aktivirali mišići koji dugo nisu bili aktivni. Bol koja se manifestira kao rezultat upale mišića nije ugodna i zbog nje mnogi odustaju od vježbanja prije nego što je ono zapravo i počelo. Zbog toga je dobro znati kako ublažiti upalu mišića.

Prvo treba znati kako se upala ne može spriječiti, ali se može ublažiti do te mjere da bol nakon treninga skoro ni ne osjetite. Potrebno je svaki put obaviti zagrijavanje prije vježbanja i to prema preporuci trenera, koji će napomenuti što sve treba raditi da ne bi slučajno došlo do ozljeda. Tijelo se na ovaj način priprema na veće napore koji će uslijediti tijekom treninga.

Kada završite s vježbanjem važno je da opet odradite vježbe istezanja koncentrirajući se na mišiće koji su tijekom vježbanja najviše radili.

Kada dođete kući bilo bi dobro da si priuštite toplu kupku s kojom ćete poboljšati cirkulaciju te osigurati izbacivanje mliječne kiseline iz mišića. Uz vježbanje treba pripaziti i na zdrav način prehrane s kojom ćete povećati lužnatost organizma, a tu će vam najviše pomoći zeleno povrće.

Ako ste u prilici poželjno je imati masažu koja će pomoći opustiti tijelo i mišiće koji su bili pod povećanim naporom i piti dovoljnu količinu vode radi hidratizacije organizma. Mnogi ipak neće imati vremena za masažu kao ni za opuštanje u toplo-hladnim kupkama i zato je važno posvetiti dovoljno pažnje istezanju prije i nakon vježbanja.

Upala mišića nije tako strašno iskustvo, radi se o boli koja prolazi nakon nekoliko dana i ako se ostane ustrajan, ona se više neće ni javljati, pa ni onda kada ćete imati iza sebe intenzivne treninge na kojima će raditi svi mišići. Treba biti uporan i ne odustajati jer vježbanje je važno ako želite biti sretni, puni pozitivni energije i sa što manje zdravstvenih problema te sa zadovoljavajućim brojem kilograma. Samo tako ćete imati potrebnu kvalitetu života.

Izvor: savjetnica.com