Kako tjelovježbu pretvoriti u naviku?

žena, zdravlje, tjelovježba, vježbanje, trbuh, body, linija, vitka linija, ravan trbuh, vježbanje, moda, vježbanje, savjeti, tjelovježba, vježbanje, vježbanje, teretana, rezultati

Tjelovježba je stvar navike. Dok ne postane vaša rutina, izazivat će vam dosta problema. Uvijek ćete negodovati, bit će vam teško krenuti i nastojat ćete izbjeći vježbanje pod svaku cijenu. Ono što vas blokira je vaša glava pa je prvi korak pozabaviti se njome. Evo što sve trebate učiniti kako biste konačno počeli vježbati i doveli tijelo u zavidnu formu.

Postavite cilj
Važno je da sami prema sebi ne budete previše zahtjevni i da cilj napišete na papir. Drugim riječima, postavite si realan cilj, primjerice, svakodnevno vježbanje u trajanju 15 minuta. Mora biti ono što možete ispuniti kako se kasnije ne biste krivili. Odredite i vremensko razdoblje, primjerice tri mjeseca. Budite konkretni i napišite točno što ćete raditi – trčati, plivati ili bilo što drugo. Ako niste konkretni, lako ćete izgubiti iz vida što trebate raditi. Cilj mora biti mjerljiv jer ćete na taj način sami vidjeti napredak, a to je najbolja motivacija na svijetu.

Dugoročna aktivnost

Svakoj je aktivnosti da postane navika potrebno vrijeme. Jednako je i s tjelovježbom, pa je morate učiniti dugoročnom, odnosno stalnom aktivnošću. Nije dovoljno da se bavite njome samo mjesec dana i onda stanete. Što je dulje u vašem životu, sve više će srastati s vama i nakon nekog vremena postat će rutina o kojoj uopće više nećete razmišljati nego ćete samo činiti.

Nabavite publiku
U ljudskoj je prirodi želja za pohvalom i ne trebate od toga bježati. Ako ste uveli tjelovježbu u život, naravno da želite drugima reći kako vam ide i što vam se događa. Možete pričati svoja otkrića obitelji i prijateljima, ili iskoristite virtualni svijet pa svoja novostečena iskustva podijelite na blogu ili društvenim stranicama.

Dodatna motivacija

Ako sve navedeno nije dovoljno da vas motivira, morat ćete pronaći nove načine motivacije. Razmislite zašto uopće želite vježbati, što vam je važno i koji su vam ciljevi. Prije početka prakticiranja tjelovježbe morate se na neki način dogovoriti sami sa sobom. To je prvi i najvažniji korak, a drugi je odlazak u teretanu. Budite uporni, ali i nježni prema sobi i uspjeh neće izostati.

preneseno sa: tportal.hr