Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?

hrana, Nezdrava hrana, prehrana, žvakanje, hrana, jelovnik, ishrana, pravilna ishrana, loše navike, jelo, najgore navike, organska hrana, nezdrav život, dug i zdrav život, ishrana, pravilna ishrana, hrana, zdravlje, ishrana, zablude, hrana, meso, sirova hrana, očuvanje hrane

Higijena prije svega

Prije nego započnete s dodirivanjem hrane dobro operite ruke i radnu površinu. Također koristite čist pribor i operite posuđe u kojemu ćete zamrznuti hranu.

Označite datumom

Nemojte se nikada ne dovesti u situaciju da ne znate koliko dugo vam neka hrana stoji u hladnjaku. Najbolje bi bilo da označite sve namirnice s trenutnim datumom.

Ohladite namirnice

Bakterije se jako brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, stoga je jako važno da ju na vrijeme zamrznete. Hrana treba prije zamrzavanja barem 2 sata nakon kuhanja stajati na sobnoj temperaturi.

Meso

Uklonite sve kosti i meso narežite na manje komade. Podijelite ga na više obroka i stavite u plitku posudu za zamrzavanje ili vrećicu za zamrzavanje. Ako je meso nečim punjeno, uklonite punjenje i zamrznite ga odvojeno.

Povrće

Povrće stavite u hermetičke posude ili vrećice za zamrzavanje, pokrijte i stavite u hladnjak. Zamrzavanje se ne preporuča jer će izgubiti okus i teksturu.

Pire i nadjevi

Ostatke stavite u plitke posude s poklopcem ako ćete ih držati u hladnjaku, a u vrećice za zamrzavanje ako ćete ih odmah stavljati u zamrzivač.

Umaci

Umake stavite u hermetički zatvorenu posudu.

Nemojte zamrzavati kuhane bjelanjke, kupus, zelenu salatu ili puding jer se ne zamrznu kako treba.

Kako odmrznuti?

Tekuće ostatke treba kuhati dok ne proključaju, a krute ostatke treba zagrijavati na temperaturi od 75°C.

Pravilo 4 dana

Opće pravilo je da ostatke u hladnjaku ne držite dulje od 4 dana. Izuzetak su punjenja i umaci, oni mogu izdržati dodatna 2 dana.

Zamrznite sve za što mislite da se neće pojesti u tom razdoblju. Ako ne znate koliko dugo je nešto bilo u hladnjaku, to onda bacite.

Kuhano meso, perad, juhe, variva, salate, krumpir i tjestenina u hladnjaku mogu biti 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 2 do 6 mjeseca, ali se ne preporuča da zamrzavate salate, krumpir i tjesteninu jer će izgubiti teksturu i okus.

Umaci i mesna variva u hladnjaku mogu biti 1 do 2 dana, a u zamrzivaču 2 do 3 mjeseca.

izvor: centarzdravlja.hr