Kako prepoznati da nam nedostaje kalcija

unos kalcija
Gotovo 100 posto kalcija u tijelu nalazi se u kostima i zubima, a on je neophodan za zdravo tijelo i dobro funkcioniranje kompletnog organizma. Manjak kalcija u tijelu brzo ćete prepoznati.

Gubitak kilograma

Stanje kada je količina kalcija u organizmu smanjena naziva se hipokalcemija. Može ga uzrokovati nedovoljan unos kalcija putem hrane koju konzumirate, pojačano lučenje kalcija iz tijela te loša apsorpcija kalcija koji unesete.

Ovaj mineral u organizmu je važan za mnoge stvari pa tako osobe s manjim nivoom kalcija mogu biti dodatno osjetljive na neke bolesti ili probleme. Osobe koje nemaju njegov optimalan nivo u organizmu mogli bi biti više podložne astmi i alergijama, nastanku osteoporoze, kod žena su mogući jači menstrualni bolovi i simptomi predmenstrualnog sindroma.

Kalcij također može doprinijeti održavanju optimalne tjelesne težine i pomoći u gubitku kilograma te smanjiti visoki krvni pritisak.

U našem organizmu nivoi kalcija su strogo kontrolirani, što znači da mali nedostatak neće praviti veliku promjenu, ali ukoliko je manjak kalcija dugotrajan i izražen, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema.

Grčenje mišića

Ukoliko dođe do manjka kalcija, organizam će početi proces demineralizacije kostiju - to znači da će on sam izvlačiti potreban kalcij gdje ga najviše ima.

Simptomi nedostatka kalcija u organizmu su: trnci u prstima i ukočenost, često grčenje mišića i bolnost prilikom grčenja, konvulzije i letargija, loš apetit i slab unos hrane tijekom dana, abnormalan srčani ritam, grčevi u grkljanu, poteškoće s disanjem, nastanak depresije, demencije, čak i psihoza.

Što uzrokuje manjak

Osobe intolerantne na laktozu mogu imati manjak kalcija. Kod žena za vrijeme menopauze dolazi do gubitka koštane mase jer se smanjuje proizvodnja estrogena. To za posljedicu ima veće izvlačenje kalcija iz kostiju i smanjenje njegove apsorpcije. I vegetarijanci i vegani mogu imati manjak kalcija jer im je prehrana bazirana na biljnim proizvodima.

Važan za trudnice

Ovaj mineral veoma je važan od najmlađe dobi, a potreban je i trudnicama. I trudnice i dojilje trebaju paziti na unos kalcija jer će to omogućiti pravilan razvoj kostiju kod bebe, ali i očuvanje zdravih i jakih zuba majke. Na dovoljan unos moraju paziti i tinejdžeri jer je to razdoblje razvoja i naglog rasta. Ovo se posebno odnosi na mlade koji se bave nekim sportom.

Oštećenja mozga i srca

U slučaju dugotrajnog nedostatka ili hipokalmije, može doći i do oštećenja i otjecanja mozga te trajnog oštećenja srca. Prvi dijelovi tijela na kojima ćete osjetiti manjak kalcija su mišići i kosti. Osim toga, povećava se i rizik za dobivanje osteoporoze, kao i od lomova kostiju.

Gdje ga sve ima

Osim kalcija, važno je da unosite dovoljno vitamina D i magnezija jer oni imaju veliku ulogu u njegovoj pravilnoj apsorpciji. Hrana bogata kalcijem: morske alge, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće: špinat, leća, zelena repa, radić, grašak, zelje, brokula, kelj, voće: suhe smokve, banane, bademi, narandže.

Trebate li suplemente

Tijelo ne može samostalno proizvoditi kalcij. Suplemente ne morate unositi ako ga unosite dovoljno putem prehrane. Tijelo će kalcij bolje apsorbirati ako ga unosite putem prehrane, u odnosu na unos putem suplemenata, a neka istraživanja pokazala su da suplementi kalcija mogu povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.