Kako pobijediti jesenski stres na radnom mjestu

Liječnici i psiholozi već dugi niz godina proučavaju stres navike kod ljudi te su otkrili kako smo puno zabrinutiji i nervozniji na poslu u jesen. A upravo je danas prvi dan iste. Sunčane dane sada će zamijeniti tmurniji i hladniji dani pa nije ni čudo što se tako osjećano. No, kako bi se usredotočila na poboljšanje svoje karijere, trebaš ostati fokusirana, a mi donosimo nekoliko trikova kako izbjeći jesenski stres. Ili ga barem smanjiti.

1. Nemoj prespavati

Znamo da dodatnih 15 minuta zvuči primamljivo, ali kad alarm zazvoni - ustani, pojedi što zdraviji doručak i kreni prema uredu. Nekad će i tih 15 minuta puno značiti te tako nećeš ući u novi ciklus spavanja, koji može itekako naštetiti tvojoj produktivnosti. Kad dođeš u ured, napiši popis obaveza i zadataka za taj dan ili tjedan. Duboko udahni i kreni rješavati jedan po jedan, bez straha. Ako ostaneš pozitivna, sve ćeš puno brže obaviti nego što misliš. I sama znaš da nitko neće te zadatke obaviti umjesto tebe.

2. Pospremi stol

Neka tvoj radni stol uvijek bude čist i organiziran. Baci sve stare stvari, počisti prašinu i kupi razne dodatke, koji će ti pomoći u organizaciji. Kad je stol čist i u glavi nam je slična situacija, što itekako utječe na to koliko ćemo posla obaviti u jednom danu. Bitno je da u svakom trenutku znaš gdje ti što stoji.

3. Razmišljaj o pozitivnim stranama

Svaki posao ima svoje prednosti i mane. No, kako bi se smanjila razinu stresa, pokušaj se što više usredotočiti na njegove pozitivne strane. Kad si sretna, 31 posto si produktivnija, otkrila su istraživanja. Prošeći tijekom pauze, pojedi fini ručak, izađi s kolegama na kavu, nazovi drage osobe kad stigneš i slično. Sitnice itekako mogu popraviti dan.

4. Nađi rješenje

Vrlo je bitno da otkriješ u čemu je problem. Jednom kada to shvatiš, kreni ga rješavati. Možda sad zvuči kao vrlo težak posao, ali jednom kad shvatiš što nije u redu, sve će biti puno lakše i jasnije.

Index.hr