Kako da 'bezbolno' izgubite onih par kilograma viška?

dijeta
dijeta
Takve dijete se ne nazivaju za džabe jo-jo dijetama - prvenstveno, jer kratkoročno dovode do gubitka kilograma, a na duge staze donose više štete, da ne kažemo kilograma, nego koristi.

Većina onoga što jedemo je bazirano na ugljenim hidratima što bi značilo da bi 80 posto namirnica trebalo da izbacimo iz naše svakodnevnice i to ne samo procesuiranu hranu i slatkiše.

Iako ćete možda na brzinu dostići svoj cilj, izbacivanje ugljenih hidrata iz svakodnevne ishrane dovodi do komplikacija, posebno ako izbacujete i masti u isto vrijeme. Ugljeni hidrati su gorivo za mozak, osiguravaju pravilan rad nadbubrežne i štitne žlijezde - a sva tri faktora su krucijalna za energetski balans, kvalitetan san i težinu.

Umjereno unošenje ugljenih hidrata je jedini pravi način da kontrolirate težinu, a svom organizmu osigurate pravilan rad. Zato, umjesto da pojedete dva tanjira paste sa sirom, zadržite se na jednoj, umjerenoj porciji. Preporučeni dnevni unos kalorija za žene je do 2.200, što znači da je jedina dijeta sa kojom se nutricionisti slažu ona koja podrazumijeva restrikciju od najviše 500 kalorija na dnevnom nivou. Evo na koji način možete „uštedeti" tih 500 kalorija dnevno i mršaviti na zdrav način, točnije pola kilograma nedjeljno.

20 minuta

Savjet nutricionista je da barem 20 minuta konzumirate svoj obrok jer na taj način najbolje stimulirate metabolizam. Osim što ćete aktivirati proizvodnju digestivnih enzima, mnogo lakše ćete prepoznati trenutak kada ste zaista siti i nećete sebe dovoditi do prejedanja.

Mislite o hrani

Mnogi od nas često ne razmišljaju o izborima koje prave u ishrani, a posebno ne o veličini porcija. Upravo je to ono što nas dovodi do prejedanja, pa na kraju i viška kilograma. Zato se potrudite da sve vrijeme razmišljajte o tome što i koliko jedete. U isto vrijeme uživajte u hrani i znajte da cijenite te trenutke. Osim što ćete znati da se zaustavite kada je vaše nepce zaista prepoznalo zadovoljstvo, unijećete i manje kalorija.

Zamijenite, ne isključujte

Ako ste odlučili da budete umjereniji u unosu šećera na svakodnevnom nivou, obične šećere zamijenite niskokalorijskom ili nekalorijskom varijatnom. Ako ne možete bez dezerta svoj mafin napravite uz pomoć nekalorijskih zaslaživača; Ako volite da uz ručak popijete čašu Coca Cole, najbolja zamjena će biti Coca Cola Zero, koja sadrži 0 kalorija, a pruža isti ukus.

Pametno grickajte

Grickalice su „najprevrtljivije" namirnice i obično su hrana od koje smo najviše zavisni. Umjesto čipseva i drugih grickalica uvedite zdraviju užinu poput badema, oraha, grčkog jogurta sa cimetom. Osim što ćete uživati u ukusima tih namirnica, one sadrže nutrijente koji će vam osigurat mnogo dovoljno energije za zdrav rad organizma.

San umjesto prejedanja

Visok nivo stresa vrlo lako će olabaviti kočnice kada je izbor hrane, ali i količina njenog unosa u pitanju. Stres u kombinaciji sa nedostatkom sna je posebno poguban po dobru liniju, ali i dijetu. Umjesto da se okrenete prejedanju pokušajte da se naspavate jer je baš kvalitetan san (čak i više od izbora u ishrani) ključan za dobru liniju.

Trikovi za manji unos kalorija:

· Vjerovali ili ne, ulje može da doda 300 kalorija po obroku, pa ga stavljajte u manjim količinama.

· To što ste na dijeti ne znači da treba da se odreknete kruha - sjecite tanje kriške i ograničite se na jednoj do dvije. Samo jedna deblja kriška kruha može dodati 100 kalorija vašem obroku.

· Umjesto dresinga za salatu dodajte samo malo limunovog soka i možete uštedjeti čak 200 kalorija!