Kada zapravo ističe rok: Što se smije, a što ne smije jesti

zdrava hrana

Svakome se nekada dogodi da proba neku pokvarenu namirnicu, ali, na sreću, na vrijeme osjeti da nije ispravna i prestane je jesti. Ali, postoji hrana koja se ne smije ni dotaknuti ako joj je istekao rok trajanja.

Četiri se roka trajanja mogu naći na nekom proizvodu, a to su: rok do kojeg se proizvod mora prodati (koriste ga proizvođači i prodavači), rok do kojeg se mora iskoristiti (koriste ga prodavači i potrošači), rok do kojeg bi bilo najbolje iskoristiti proizvod (koriste ga potrošači) i rok zatvaranja mogućnosti uporabe (koriste ga proizvođači), piše Avaz.

Što je opasno

Ali, nijedan od tih datuma ne precizira je li hrana nakon njega pokvarena ili nije. Ipak, postoje i namirnice koje ni u kojem slučaju ne biste trebali konzumirati nakon datuma naznačenog na pakiranju.

Mesni proizvodi mogu biti zaraženi ešerihijom i listerijom čak i kada se misli da su svježi. A o onima kojima je istekao rok trajanja ne bi trebalo ni govoriti. Ako pojedete pokvaren mesni delikates, izravno ćete zaraziti probavni trakt nekom od ovih bakterija, a njihovo liječenje je teško, jer su uporne i vraćaju se nakon tretmana antibioticima.

Ni miješano povrće ne biste smjeli koristiti nakon roka na pakiranju. Dovoljno je da unesete malo pokvarenog povrća i vaš organizam će odreagirati jednako kao na neke opasne bakterije. Slijede povraćanje i proljev, a zatim i gubitak težine.

Iako su puna proteina, jaja mogu biti veoma opasna namirnica. Pogoduju množenju salmonele i ne treba ih koristiti nakon isteka roka trajanja. I sve morske plodove trebalo bi iskoristiti do vremena naznačenog na pakovanju.

Mučnina i groznica

Svježe bobičasto voće privlači veliku količinu ciklospora, a njih sigurno želite izbjeći, one dovode do mučnina, proljeva, groznice i visoke temperature. Meki sirevi dobra su podloga za veliki broj mikroba, jer su po prirodi vlažniji od čvrstih. U ovakve proizvode se, uz bakterije, razmnožavaju i gljivice. Zato morate provjeriti svježinu ovih sireva prije upotrebe.

Začini, čaj u kesici...

Postoje i proizvodi koje, svjesno ili nesvjesno, bez posljedica koristimo iako im je rok upotrebe istekao. Među njima su i začini, ali treba znat da oni postaju opasni i neupotrebljivi dvije godine nakon otvaranja.

Mnogi od nas koriste čaj u vrećicama, ne provjeravajući mu rok trajanja. Ali, treba znati da one počinju propadati nakon šest mjeseci, pa zbog toga više nisu za piće.

Kada je riječ o pakiranju vitamina, obratite pažnju na utisnuti datum, a znajte da su oni sigurni za upotrebu do tri godine.

Sigurni za konzumaciju

Ako ne volite bacati hranu, osobito što ste za nju dali dosta novca, obratite pažnju na rok trajanja i na to koje namirnice smijete koristiti i nakon isteka roka označenog na pakiranju.

Postoje neke vrste namirnica koje su sigurne za konzumaciju i nakon što je prošao rok koji piše na pakiranju. Među njima je čips, koji će biti dobar i nekoliko mjeseci nakon isteka roka, ako vrećica nije otvorena. Ako otvorite vrećicu , trajat će vam nekoliko tjedana, ali obvezno istjerajte zrak iz nje.

Čedar i parmezan mogu stajati

Osim čedara i parmezana, bacite sir koji se ubuđa. Čedar može stajati i do dva mjeseca od isteka roka ako je neotvoren, a do šest tjedana ako je pakiranje otvoreno. Parmezan je dobar još četiri mjeseca ako stoji u frižideru, ali i duže ako ga zamrznete.

Što kada čokolada pobijeli

Čokoladu koja je stajala na sobnoj temperaturi možete jesti i četiri mjeseca nakon isteka roka, a onu koja je stajala u frižideru i do šest mjeseci. Bjelina koju na njoj vidite je ili od šećera ili od masti koje se kristaliziraju.

Pravilno čuvanje za duže trajanje

Postoje načini da se lako kvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno - pravilnim čuvanjem. Primjerice, čuvajte mini i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.