Jesenji umor i kako ga se riješiti

umor
umor

Ponekad se sve čini kao začarani krug u kojem nema mjesta za odmor i predah. Istraživanja pokazuju da svaki 4 čovjek osjeća konstantni umor koji mu zagorčava život.

Upravo nizak nivo energije i umor loše utječu na naš organizam, a signale koje tijelo šalje često zanemarujemo. Ako osjećamo manjak energije, stalni umor, bezvoljnost i pospanost to znači da tijelo šalje poruku da nešto trebamo mijenjati.

Stoga, evo nekoliko načina kako da održite nivo energije i budete spremni za svakodnevne izazove.

San

Dovoljna količina sna je itekako važna. Ustajte i u krevet idite svaki dan u isto vrijeme. San obnavlja organizam i puni nas energijom stoga pokušajte sebi osigurati najmanje 8 sati sna. Dnevno drijemanje je također efikasno u borbi protiv umora i dovoljno je između 15-30 minuta, kako bi povratili energiju i dobro raspoloženje.

Ishrana bogata proteinima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedite hranu bogatu proteinima kakva su meso, riba, jaja, orašasti plodovi. Voće i povrće poput špinata, krompira, mrkve, banana, ananasa, narandži opskrbit će vas potrebnim vitaminima i mineralima posebno vitaminom C i željezom. Ukoliko konstantno osjećate umor, provjerite nivo željezo u organizmu. Prvi simptomi manjka željezo jesu upravo umor i iscrpljenost. Izvrstan izbor željeza su špinat, kelj, šparoge, grožđe...

Unos tečnosti

Jeste li znali da je jedan od prvih znakova dehidracije umor i iscrpljenost? Nedovoljan unos vode može biti pravi razlog zašto su vam baterije na izmaku snaga. Budući da se naša tijela uglavnom sastoje od vode, čak i njezin mali nedostatak može značajno utjecati na metabolizam i potrošnju energije. Ne morate nužno popiti 8 čaša dnevno, ali bi trebali piti dovoljno vode kako bi ostali hidratizirani. Svakih 2-3 sata popite čašu vode.

Počistite nered

Nered i razbacane stvari stvaraju osjećaj nekontrole i rastrojenosti. Pokušajte pospremiti kutak stana ili kancelarije u kojem redovno boravite, a koji je uvijek u neredu. Odmah ćete se osjećati bolje i imati osjećaj da konce držite u svojim rukama te ćete lakše donositi odluke.

Uklonite tehnološke vampire oko sebe

Svjetlost koju emitiraju kompjuterski i televizijski uređaji ometaju san, a mozak će zbog izlučivanja hormona melatonina misliti kako je još uvijek dan te nikako nećete moći zaspati. Stoga, u vrijeme prije spavanja izbjegavajte sve oblike ekrana te se radije odlučite za knjigu.

Svaki dan provedite barem 30 minuta vani

Zimi su dani kraći, pa su ljudi depresivniji. Živčane stanice u očima zadužene su za otkrivanje svjetla, a ne dobivaju li ga dovoljno, tijelo počinje proizvoditi melatonin, hormon pospanosti. Upravo se zbog toga preporučuje provesti najmanje 30 minuta na dnevnom svjetlu, bez obzira da li je vani kiša, tmurno vrijeme ili sunce.

Ako niste ljubitelj tjelovježbe, bar se istegnite

Ako niste znali, umorni možete biti i zbog nedostatka kisika. Sjedilački način života i loše držanje doprinose osjećaju umora. Ukoliko niste tip osobe koji voli vježbati, bar se istegnite cijelom dužinom. Na taj način mozak šalje tijelu znak da je vrijeme da se razbudi.

Energija u posljednji čas

Ako pak trebate instant dozu energije u situacijama poput poslovnih sastanaka, noćnih izlazaka možete posegnuti za časom energetskom napitka. To su funkcionalna pića namijenjena podizanju energije. Vodite računa da ih konzumirate umjereno, a prema Europskoj asocijaciji za sigurnost hrane, dozvoljeno je popiti 5 konzervi energetskog napitka dnevno.