Jednostavni načini kako spriječiti bol u leđima

..od boli donjeg dijela leđa (križa), srednjeg dijela ili gornjeg kod ramena,išijasa.

Česti uzroci boli su problemi sa živcima ili mišićima, degenerativna bolest lumbalnog diska, artritis i osteoporoza, a ljudi pomoć najčešće u tabletama protiv bolova.

Međutim, već nekoliko istraživanja potvrdilo je da postoje jednostavni i sigurni načini ako spriječiti bolove u leđima ili ublažiti bolove koje već možda imate.

Nosite udobne cipele. Nisu samo visoke pete štetne. Nove studije pokazuju kako i učestalo nošenje ravnih cipela izaziva velike probleme s kralježnicom i nogama. Osim što pravilne anatomske cipele za vaša stopala mogu apsorbirati pritisak i "šokove" s vašeg tijela, one utječu i na vašu ravnotežu i raspodjelu težine. Bez toga mišići leđa moraju se više naprezati da bi vam održali uspravnima. Samo promjena cipela pomoći će da bolovi nestanu i spriječiti da se oni ponovo pojave za 75 posto. Stručnjaci kao najbolje cipele najčešće preporučuju anatomske patike.

Prilagodite stolicu. Već samo prilagođavanje naslona stolice može pomoći smanjiti pritisak na živce kralježnice za 25 posto.

Polako se dižite ujutro. Svake noći kada spavate tekućina vam se prelijeva u diskove kralježnice. Napravite nagli pokret ili okretaj, odmah ujutro, i ta će tekućina izvršiti pritisak na vaše spinalne živce, a vi ćete osjetiti bol. Budite nježni ujutro kad se dižete iz kreveta, i izbjeći ćete bol u leđima.

Predahnite od posla. Ako predugo sjedite za stolom izlažete se riziku boli leđa. Osobe koje se svakih sat vremena ustanu i prošeću nekoliko minuta smanjuju rizik od bolova u leđima za 60 posto. Predugo sjedenje u istom položaju uzrokuje grčenje mišića leđa, a samim time i bolove.

Koristite jastučić za grijanje. Na kraju radnog dana, zagrijavanje mišića leđa već samo 15 minuta pomoći će vam da smanjite rizik od grčeva leđnih mišića za 20 posto.

Joga i fleksibilnost leđa. Osobe koje prakticiraju jogu svaki dan 15 ili 20 minuta imaju puno manje šanse bolova u leđima. Joga jača mišiće leđa, pomaže opustiti vaše napete ligamente i tetive, a kralježnica postaje fleksibilnija.

Prestanite pušiti. Ako prestanete pušiti cigarete za pola ćete smanjiti rizik od bolova u leđima. Kad vam se tijelo riješi nikotina, žile se mogu opustiti i pojačati protok do kralježnice.


Kad morate posjetiti liječnika?
Svaki puta kada osjećate utrnutost ili se osjećate veoma slabo dok hodate; ako je bol u leđima počela nakon nedavnog pada; ako vas leđa ne prestaju boljeti više od dva tjedna; ako bol počne dok spavate; ako zbog bolova u leđima razvijete probleme s mokraćnim mjehurom ili crijevima.

žena.hr