Ideje za laganu i brzu ljetnu prehranu

Umjesto masnih mesnih juha čiji sastojci se dugo iskuhavaju, u električnu sjeckalicu ubacite cijelu vezicu povrća za juhu i kuhajte u manjoj količini vode. Voda u kojoj se povrće kuhalo ostat će bistra, a sitni komadići povrća djelovat će kao da je juha obogaćena većom količinom kratkih i tankih komadića tjestenine, pa juhu možete i ne morate obogatiti tjesteninom. Tik pred posluživanje, juhu pospite sitno sjeckanim listovima peršina.

Salate su jednostavan i zdrav izbor

Guste juhe od povrća mogu biti i predjelo i manji samostalni obrok, a jedu se i tople i hladne. Vrlo ukusne su od tikvica, kojima možete dodati i drugo povrće (iskušajte kombinacije s porilukom, brokulom, cvjetačom). Sve vrste pripremaju se na isti način: tikvice ne gulite, nego ih s korom izrežite na krupne komade. I ostalo povrće neka ostane u većim komadima. Povrće prvo kratko popirjajte na maslinovom ulju, dodajte malo vode i kuhajte poklopljeno najviše desetak minuta. Zdrobite štapnim mikserom, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak i peršin u količinama po želji te začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako želite juhu gustu poput umaka (lagani samostalni obrok), na kraju dodajte biljno vrhnje (mliječno je malo preteško za ovo doba godine, a biljno je i zdravije) te zagrijte tek toliko da proključa. Rjeđu juhu dobit ćete ako dodate mlijeko umjesto vrhnja, ili mješavinu vrhnje-voda ili mlijeko-voda.

Odlična je ideja i juha od preprženog ljetnog povrća: rajčicu, crveni luk, mrkvu, komorač, češnjak i drugo povrće po želji nasijecite na manje komade (birajte vrste koje se peku na roštilju), poslažite na lim, polijte dvjema-trima žlicama maslinovog ulja, ubacite u pećnicu zagrijanu na 220° C i zapecite. Obično je dovoljno 40-ak minuta da povrće postane mekano i zlatne boje. Povrće stavite u posudu, dodajte vodu, začinite solju, paprom i lovorovim listom. Kad prokuha, ostavite na laganoj vatri još 10 minuta te začinite bosiljkom, tjesteninom za juhu, solju i paprom. Ako ne volite komadiće povrća, usitnite ih štapnim mikserom. Svaku zdjelicu juhe prije posluživanja ukrasite parmezanom i listićima bosiljka, piše tportal.

'Bucmaste palačinke' od palente odlična su podloga za inćune, povrće, račiće, povrće… Predlažemo pomalo neobičnu, aromatičnu kombinaciju: na maslinovom ulju (ili drugoj masnoći – po želji) popržite bademe (polovice ili izrezane na deblje listiće ili štapiće), umiješajte palentu, još malo popržite te nakon dvije-tri minute dodajte vodu: ovisno o gustoći koju želite, na jednu šalicu palente dodajte dvije ili tri šalice vode. Palenta će se uskoro zgusnuti u deblju palačinku. Dok je još u tavici, na palačinku poslažite ploške rajčice i mozzarele. Nemojte odmah skinuti sa štednjaka, nego pustite da se sir malo rastopi na laganoj vatri. Istresite iz tavice i razrežite po želji – klinci će obožavati kriške poput pizze.

Najbolji način pripreme ljeti je roštilj

Na maslinovo ulje (ili drugu masnoću po želji) dodajte zrna korijandra i gorušice. Ka počnu pucketati, dodajte pinjole i odmah zatim piletinu izrezanu na tanke rezance. Nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu, a zatim i papriku - i jedno i drugo izrezano na tanke rezance. Sve skupa pirjajte, ali kratko, da povrće ostane hrskavo – tako je najzdravije, ali i najukusnije. Dodajte široke rezance i još malo promiješajte na laganoj vatri da se arome izmiješaju.

Ne zaboravite ribu: kuhana na pari ili pečena na roštilju ne treba drugog priloga do blitve ili drugog zelenog lisnatog povrća, kuhanog i začinjenog solju, češnjakom i maslinovim uljem (neki vole dodati i papra i limunovog soka). Ako ne možete bez mesa, bijelo meso peradi najbolji je izbor, a najbolji način pripreme je roštilj. Okusi će biti još bogatiji i svaki put drukčiji pomoću marinade s maslinovim uljem i začinskim biljem.

Salate od svih vrsta povrća koje se može jesti sirovo pripremit ćete za nekoliko minuta, a možete dodati kuhana jaja, komadiće piletine, ribu, sir ili kuhane morske plodove; tako ćete dobiti cjelovit obrok. Male količine kockica kruha poprženog na suhoj tavici i poprskanog začinskim biljem posebno će obogatiti okus.

Namazi i paštete odličan su ljetni izbor – pripremite veću količinu i potrajat će nekoliko dana. Na netu ćete naći puno recepata, a skoro sve se sastoje od podloge i začinskog bilja. Uobičajena je podloga kravlji sir, ali pokušajte se malo odmaknuti od tradicije i sir zamijenite kuhanim i pasiranim slanutkom, srdelama, maslacem od kikirikija ili sezama (orašasti plodovi i sjemenke masni su i kalorični, ali su njihove masnoće zdrave, pa su i njihovi maslaci bez puno aditiva sasvim prihvatljivi u manjim količinama).

Uz desetke vrsta voća, nepotrebno je trošiti vrijeme na pripremu kompliciranih kolača i deserta – birajte voće u jogurtu, salatu od komadića voća bez ikakvih dodataka ili pak voće obogaćeno cimetom, mljevenim orasima, lješnjacima, bademima, grožđicama – sve su te kombinacije ukusne i zdrave, a neke i vrlo zasitne.