Hranom protiv starenja

Hranom protiv starenja
Početak nove godine idealno je vrijeme da usvojiš zdrave prehrambene navike. Dobra vijest je da možeš bez grižnje savjesti uživati u tamnoj čokoladi koja je vrijedan izvor antioksidansa i štiti krvne žile. Donosimo ti preporuke namirnica koje će ojačati tvoje srce, osnažiti ti kosti i zaustaviti starenje tvog tijela i uma, te ti osigurati dug i zdrav život

Diljem svijeta određene populacije uživaju iznimno duge živote. Dobar su primjer stanovnici pacifičkog otoka Okinawa čiji očekivani životni vijek iznosi 81 godinu. Za usporedbu, svjetski prosjek iznosi samo 67 godina. Rastući broj istraživanja pokazuje da je prehrana jedan od najbitnijih čimbenika dugovječnosti i vitalnosti.

Prehrana koja pogoduje zdravlju srca, mozga i kostiju čineći ove organske sustave snažnima i otpornima na promjene povezane sa starenjem, pogoduje i dugom i zdravom životu.
Hrana za zdravo srce

Poznato je da srce nije ljubitelj hrane bogate zasićenim masnim kiselinama kakvima obiluje meso i punomasni mliječni proizvodi. Zasićene masti nepovoljno utječu na razinu kolesterola koji pak šteti zdravlju srca. No, postoji i cijeli niz namirnica koje doprinose zdravom i snažnom srcu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Voće i povrće obiluje prehrambenim vlaknima i brojnim vitaminima i mineralima, a ujedno je siromašno kalorijama. Prehrana bogata ovim blagotvornim namirnicama pomaže održati zdravu tjelesnu masu, a ujedno štiti od kardiovaskularnih bolesti
* Cjelovite žitarice su prava riznica vrijednih nutrijenata, od kojih su mnogi i snažni borci protiv bolesti srca
* Orašasti plodovi obiluju nesazićenim masnim kiselinama koje štite srce od bolesti
* Tamna čokolada je vrijedan izvor polifenola, antioksidansa za koje se vjeruje da smanjuju povišeni krvni tlak i poboljšavaju fleksibilnost krvnih žila.

Hrana za britak um

Sasvim je jasno da britak um i u poznijim godinama podržava vitalnost i kvalitetu života. Osnovni savjet je jednostavan: što je dobro za srce, dobro je i za mozak. Konkretno, mozak voli prehranu temeljenu na integralnim žitaricama, voću i povrću s bogatstvom nezasićenih masnih kiselina kakve nalazimo u maslinovom ulju. Namirnice koje pružaju dodatnu zaštitu uključuju:

* Tamno bobičasto voće poput borovnica jer sadrže antioksidanse koji štite od promjena na mozgu povezanih s gubitkom pamćenja i demencijom
* Riba, osobito ona masna poput lososa i tune, je ponajbolji izvor omega-3 masnih kiselina, koje osim što imaju povoljan učinak na srce, pružaju zaštitu od depresije i gubitka pamćenja povezanog sa starenjem
* Kava, prema najnovijim spoznajama, uspješno smanjuje rizik od negativnih promjena povezanih sa starenjem, poput smanjenja kognitivnih sposobnosti.

izvor: zdravakrava.hr