Hranom protiv gastritisa

Prehrana može smanjiti bolove

Mislite da se simptomi nakon jela pogoršavaju? Često je upravo tako. Neke namirnice izazivaju tegobe kod svih osoba koje pate od gastritisa i vaš vam ih je liječnik vjerojatno već zabranio.


Druga hrana može izazivati bolove samo kod jednih, dok je drugi dobro podnose. Zato je trebate naučiti prepoznati i izbaciti s jelovnika. Pripazite i na kombinaciju jela i na pripremanje hrane. Na primjer, istina je da je krumpir dobar za želudac, ali ne prženi. Pržena hrana usporava probavu i pojačava simptome gastritisa. I, zaboravite na takozvane "bakine savjete", jer često više štete nego koriste. Klasičan primjer je mlijeko; kaže se da je prirodno sredstvo protiv kiseline. Istina, trenutno ublažava osjećaj žarenja u želucu, ali samo prolazno, jer čim započne probavljanje, mlijeko će pojačati izlučivanje kiselina i tegobe će biti iste kao prije, ako ne i gore.

Što staviti na tanjur?

Tijekom napada gastritisa, možemo si pomoći prehranom. Evo namirnica koje su štetne i onih koje su korisne.

DA
Crveni feferon u prahu: U malim količinama može ubrzati probavu, a time i ublažiti simptome.
Krumpir: Sadrži škrob, tvar koja smanjuje kiselost u želucu. No, pripazite na način pripreme: mora biti kuhan u vodi ili na pari.
Krekeri: Zaustavljaju izlučivanje kiseline, koja izaziva žarenje i vraćanje hrane.

NE
Vino i alkoholna pića: Usporavaju pražnjenje želuca: što je probava dugotrajnija, jače su tegobe izazvane gastritisom.
Menta, kava i čokolada: Nadražuju želučanu sluznicu, pojačavaju vraćanje kiseline iz želuca u usta.
Rajčica i južno voće: Sadrže tvari koje pojačavaju kiselost želuca. Pojačavaju simptome.
Nutricionisti smatraju da bi većina ljudi poboljšanjem prehrane ponovo mogla uspostaviti poželjnu, lužnatu ravnotežu organizma, kada se osjećamo poletnijima, nestaju probavne smetnje, a i koža kao da nam postane čistija. Kako? Općenito, izbjegavajući teško probavljivu hranu. Najmanje pet puta dnevno jedite svježe voće i povrće, posebice mahunarke i alge.

ordinacija.hr