Hrana koja ublažava opaki PMS

Hrana koja ublažava opaki PMS
Glavobolja, umor, bolne i napete grudi, akne, nadutost u donjem djelu trbuha, anksioznost, depresivnost, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost ili bijes te napadaji plača, samo su neki od nuspojva izmjene menstrulanog ciklusa kod žena.

Čudesna tabletica ili cjepivo ne postoje, ali postoje načini da se ovo stanje ublaži i spriječi. Smanjite unos šećera i soli u organizam i tako ćete si pomoći pri olakšavanju simptoma.

Također pomaže i konzumiranje hrane više puta dnevno u manjim obrocima te redovito vježbanje. Međutim, nije zgorega ni znati konkretno koje su to namirnice koje vam mogu biti od pomoći prilikom reduciranja simptoma PMS-a.

Sljedećih 10 neka se nađe na vašoj listi prioriteta ususret sljedećeg napada PMS-a.

1. Mlijeko i mliječni proizvodi

Sve namirnice bogate kalcijem odličan su saveznik u borbi protiv PMS-a. Kalcij utječe na razinu estrogena u tijelu i time pomaže organizmu da se lakše nosi sa simptomima.

2. Srdele

Omega 3 kiseline kojima je ova riba bogata pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva. Ako niste ljubiteljica srdele, pokušajte s lososom koji ima isti efekt.

3. Banane

Bogate su vitaminom B6 za kojeg je dokazano da kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

4. Sjemenke

Bučine sjemenke, sjemenke suncokreta, kikiriki i indijski oraščići bogati su magnezijem koji pomaže pri prijenosu kalcija u kosti.

5. Konopljika

Znanstveno je dokazano da sjemenke ove biljke pozitivno utječu na depresivna stanja, glavobolje te na bolne i natečene grudi. Konopljika ili fratrov papar, biljka je iz porodice sporiša koja je, uz gospinu travu i ehinaceju, jedna od klinički najistraživanijih biljaka dokazane djelotvornosti.

6. Ananas

Osim što ćete se konzumiranjem ovog voća i soka riješiti nadutosti, ujedno možete biti sigurni da je učinkovit i kao prirodni antidepresiv, jer visoka koncentracija mangana u njemu djeluje na povećanje razine serotonina ujedno poznatog kao hormona sreće.

7. Naranča

Bogata je tiaminom, tj. vitaminom B1 koji poboljšava probavu te na taj način i otklanja zatvor ili proljev koji se mogu javiti kao jedan od simptoma PMS-a.

8. Šparoge

Bogat su izvor vitamina E koji je snažan antioksidans i pozitivno djeluje na krvožilni sustav. Osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, šparoge su bogate još mnogim vrijednim tvarima.

9. Ulje noćurka

Bogato je gama-linolenskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama koje utječu na ublažavanju boli u organizmu za vrijeme PMS-a. Ulje noćurka proizvodi se od sjemenki biljke noćurak. To je biljka koja svoje ime duguje noćnoj cvatnji. Do jutra cvjetovi uvenu, ali već slijedeće večeri nastaju novi cvjetovi.

10. Zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće bogato je željezom, koje žena gubi prilikom menstrualnog krvarenja te je bitno kroz hranu ga nadoknaditi i pri tom smanjiti mogućnost pojave nekih od simptoma PMS-a.

Izvor: she.hr