Gripa 'pokosila' na tisuće građana

Umrlo je sedam pacijenata od kojih je najmlađe dijete dobi od dvije i pol godine, koje je umrlo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Doznajemo da je u toj bolnici trenutačno
hospitalizirano 27 pacijenata, od čega je 19 pacijenata kod kojih je potvrđen virus H1N1, 5 pacijenata je s gripom A i 3 pacijenta u radu. Na Klinici za infektivne bolesti do sada su pregledana 642 pacijenta sa simptomima gripe.
Nema epidemije

Stanje 60-godišnjeg pacijenta smještenog na Odjel za intenzivnu internističku njegu i dalje je vrlo teško.On je priključen na mehaničku ventilaciju, te se uz hemodinamsku potporu obavlja dijaliza bubrega. Nad pacijentom se obavlja konstantan nadzor i provođenje svih nužnih medicinskih postupaka.
I u Republici Srpskoj broj oboljelih od H1N1 raste. U posljednja dva dana prijavljeno je sedam novih osoba zaraženih ovim virusom, tako da se taj broj povećao na 117 pacijenata. Glasnogovornica Instituta za zaštitu zdravlja RS-a Milka Mrđa potvrdila je da su ovi pacijenti prijavljeni Kliničkom centru Banja Luka. U toj zdravstvenoj ustanovi ukupno je hospitalizirano 76 pacijenata, a u Jedinici intenzivne njege nalazi se jedan pacijent u težem stanju. Od početka ponovnog "aktiviranja" virusa H1N1 u RS-u su preminula dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus H1N1.
Iako je u bolnicama u različitim dijelovima BiH dosad zbog zaraze virusom svinjske gripe smješteno više desetaka oboljelih, u ministarstvima zdravstva Federacije BiH i Republike Srpske procjenjuju kako još nema razloga za proglašenje epidemije, budući da, kako navode u ministarstvima, bolnice u BiH za sada raspolažu dovoljnom količinom lijekova koji se koriste za oboljele od svinjske gripe.

Simptomi

Liječnici upozoravaju da se virus brzo širi, te da širenju gripe pogoduje visoka temperatura zraka, jer virus obične ili nove gripe, kao i svi drugi virusi, na minusima miruje, dok se na visokoj temperaturi ponovno probudi i počne se razmnožavati. Simptomi nove gripe su groznica, kašalj, upaljeno grlo, bol u tijelu, opća slabost, osjećaj hladnoće, proljev i povraćanje. Građanima se preporučuje izbjegavanje kontakta s osobama koje vidno imaju simptome prehlade, uzimanje mnogo tekućine i vitamina i održavanje higijene.
Također, liječnici savjetuju da se ne ide u odmah u domove zdravlja, osim teških bolesnika, jer tada postoji mogućnost da se pacijenti zaraze drugim virusima. Ako temperatura ne spadne nakon dva dana, tada se preporučuje odlazak liječniku.
Inače, zbog gripe pojačan je nadzor u bolnicama, vrtićima, staračkim domovima i školama.

U HNŽ-u 2000 oboljelih

Zbog straha od pandemije gripe, mobilni tim za pripravnost održao je jučer u Mostaru svoj redoviti sastanak na kojem je bilo riječi o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području Hercegovačko-neretvanske županije u kojoj se samo jedna osoba nalazi na respiratoru. Radi se o imuno-kompromitiranom pacijentu, odnosno taj pacijent boluje od neke druge teže bolesti, a trenutačno se nalazi u stabilnom stanju.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, od 7. do 22. siječnja na području ove županije registrirana su 2003 oboljela pacijenta od gripe i stanja sličnog gripi, a najveći broj oboljelih je s područja grada Mostara, 1609 oboljelih.
Što se tiče atipičnih pneumonija, zabilježen je 281 slučaj, a, također, najveći broj oboljelih dolazi s područja grada Mostara. Predstojnik Klinike za infektivne bolesti u Mostaru Ivo Curić kazao je kako trenutačna situacija obolijevanja od gripe nije ništa drukčija nego prethodnih godina te da se situacija polako poboljšava. Po njegovom mišljenju, virus H1N1 sljedećih godina bit će sezonski virus.

Piše: Mirela Tučić / dnevni-list.ba