Doznajte kako vas 'umara' vaša vlastita spavaća soba

Doznajte kako vas 'umara' vaša vlastita spavaća soba

Možda je upravo okruženje u kojem spavate krivo za loš san...Doznajte o čemu može biti riječ...

Jastuk

Nakon dugog i napornog dana, vjerojatno jedva čekate spustiti glavu na jastuk. Ipak, jastuci mogu biti dom mnogih baktrija, spora plijesni i grinja, što može prouzročiti alergiju i izazvati grlobolju i glavobolju. Jastuk može biti jedan od glavnih uzroka vašeg umora, posebice ako je s vremenom izgubio oblik i ne podržava pravilan položaj kralježnice.

Jastuke treba redovito prati i zamijeniti ih novima jednom godišnje ako nisu perivi. Koristite zaštitne antialergijske navlake i posteljinu često mijenjajte.

Kućne biljke

Kućne biljke mogu biti dobar izbor za vašu spavaću sobu, mogu pročistiti zrak, ali zemlja biljaka može postati dom sporama plijesni koje mogu izazvati alergijske simptome. Ipak, ne trebate biljke maknuti iz sobe. Dovoljno je da vodite računa da ih zalijevate tek kada je zemlja suha i da ih nakon zalijevanja ne ostavljate da "sjede" u posudi s vodom.

Svijeće

Iako su vrlo romantični dodatak u vašoj spavaćoj sobi, mirisne parafinske svijeće nije dobro često paliti u prostoriji u kojoj spavate. Dok gore, ispuštaju se štetne kemikalije poput benzena i toluena, a sam miris može iritirati. Kako biste spriječili neugodne simptome, birajte svijeće od pčelinjeg voska i otvorite prozor.

Usisavanje

Usisavanje je odličan način da pokupite prašinu i nečistoće s vašeg poda, ali ako imate uređaj koji nema HEPA filter, u tom slučaju nečistoće će se usisavanjem opet raspršiti po zraku. Ako imate usisavač s vrećicama, vodite računa o tome da te vrećice budu od HEPA materijala.

Sredstva za čišćenje

Neka sredstva za čišćenje mogu izazvati iritacije pa koristite prirodna sredstva za čišćenje, bez kemikalija i mirisa. Ako ne znate na koji način možete očistiti svoj dom na sasvim prirodan način, pročitajte OVO.

Ne provjetravate prostoriju

Bilo ljeto ili zima, potrebno je redovito provjetravanje prostorija u vašem domu. Ako to ne radite, "zarobili" ste mnoge zagađivače, prašinu, pelud, isparavanja od sredstava za čišćenje, nečistoće iz tepiha (neugodne mirise) i sl... Zrak u zatvorenim prostorijama može biti dva do pet puta zagađeniji nego zrak na otvorenome pa imajte to na umu kada idući put odlučite ostaviti prozore zatvorene.

Izvor: vecernji.hr