Dobri prijatelji produljuju život!

Studija je pratila oko 1,500 starijih osoba tijekom deset godina, a rezultati su pokazali kako su one osobe s najširim krugom prijatelja živjeli 22 posto dulje od osoba s malo prijatelja.
Zašto? Autori studije smatraju kako dobri prijatelji utječu na usvajanje zdravih životnih navika, a odricanje od loših, poput pušenja i alkohola. Ugodno društvo također tjera depresiju, jača samopouzdanje, te nudi podršku. Također, kako ljudi stare, izbirljiviji su po pitanju prijatelja, pa provode više vremena u društvu osoba koje vole.

S druge strane, bliski prijatelji s rodbinom i djecom nisu utjecali na životni vijek.

Niz drugih istraživanja potvrdilo je pozitivan zdravstveni učinak društvene podrške. Tako je jedna studija, objavljena u časopisu Cancer pratila 61 ženu koje su bolovale od raka jajnika. One ispitanice koje su imale podršku prijatelja, također su imale nižu razinu proteina koji je povezan s agresivnom vrstom raka. Niže razine proteina interleukina 6 utjecale su na bolje rezultate nakon kemoterapije.

Društvena podrška važna je i u stresnim situacijama. Uz dobre prijatelje lakše se suočavamo sa stresom - oni nam nude emocionalnu podršku, te nas potiču da se bolje skrbimo sami za sebe. Osobe sa širokim krugom prijatelja sigurniji su u sebe, te imaju veću kontrolu nad životom.

Prednosti širokog i dobrog društva ne staju tu! Društveni pojedinci manje su skloni kardiovaskularnim i problemima imunološkog sustava.

Postoji li razlika među spolovima u sklapanju prijateljstava? Istraživanja su potvrdila kako su žene suosjećajnije, a muškarci više skloni altruizmu. Kod muških prijateljstava radi se o uzajamnom pomaganju, a ženska imaju emocionalni sadržaj.

Treba li vam više razloga da se okružite osobama koje volite?

zdravlje.hr