Dobra vijest: Zeleni čaj povećava nivo hormona rasta!

... već i smanjuje udio tjelesne masnoće te poboljšava kardiovaskularno zdravlje.Među ostalim benefitima povećanog nivoa HGH-a je i bolje raspoloženje, bolje spavanje te jači libido.

Ljudski hormon rasta je tjelesna supstanca koja se proizvodi u hipofizi. No, njezina proizvodnja nije beskonačna, već se sa starenjem usporava. Upravo stoga, posebno među sportašima, tražene su metode koje će potaknuti dodatnu proizvodnju ovoga hormona kako bi se sportske performanse mogle održati na što boljoj razini.

Vjerovali ili ne, jedan pojačivača stvaranja hormona rasta u organizmu jest ZELENI ČAJ!

Naime, aktivna supstanca u zelenom čaju jest sastojak imena epilgalokatehin galat (EGCG). U studiji koju su proveli znanstvenici na Američkom centru za alternativnu medicinu, potvrđeno je da EGCG ima direktan utjecaj na razinu hormona rasta. Znanstvenici su studiju proveli nad dvjema skupinama: prva je u periodu od 90 dana bila na redukcijskoj prehrani i zelenom čaju, dok je druga dobivala placebo.

Rezultati pokazuju fantastične rezultate. Sudionici istraživanja koji su u razdoblju od 90 dana pili zeleni čaj imali su povišenu razinu hormona rasta za 320%, dok su oni na placebu imali 20% rast. Osim toga, ispitanici koji su pili zeleni čaj su imali i rast IGF-1 hormona (inzulinu sličan faktor rasta) za 24%, dok je rast u placebo skupini bio 15%.

Usto, ispitanici koji su pili zeleni čaj su izgubili triput više kilograma od onih na placebu.

U zaključku studije, američki znanstvenici ističu da je za vidljive rezultate u promjenama razina hormona trebalo gotovo 90 dana. Ipak, nesumnjivo je dokazano da se, uz osmišljenu prehranu i zeleni čaj može značajno utjecati na razinu HGH-a, hormona rasta.

Izvor: FightSite.hr/ Bhfight.info