Mnogi koriste zeleni čaj kao pomoć pri mršavljenju, a ne znaju za ovu opasnost

zeleni caj
zeleni caj
Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često pripisuje kod raznih dijeta te pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru pa dovesti čak i do njenog zatajenja.

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, bitne za funkcije poput rasta i pigmentacije.

Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800mg dnevno, ali još nema službenog očitovanja i potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena. Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800mg katehina.

Upozorenje iz EFSA-e došlo je nakon što su kanadski kolege tražili oštrije provjere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a nakon toga treba dijalizu jetre.

U posljednjih par godina u medicinskim časopisima javilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzročnik su bile tablete zelenog čaja. Tako je muškarac iz Australije završio na transplataciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja oboljela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima iznimno dobar za zdravlje, ali pretjerivanje bi moglo dovesti do pogubnih posljedica.

vecernji.ba