Dlanovi i šake otkrivaju u kakvom je stanju vaš organizam!

organizam, stanje, pokazatelji , šake i ruke, stopala, dlanovi

1. Nedostatak vitamina

Ako osjetite peckanje ili štipanje u rukama, to može ukazivati da ne unosite dovoljno vitamina B1, B6, B12 i E. Jedini način da sa sigurnošću utvrdite patite li od nedostatka vitamina jest pretraga krvi. Ako je test pozitivan, liječnik će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

2. Problemi s cirkulacijom

Utrnulost prstiju na desnoj ruci može biti simptom ukliještena živca, ali i znak krvožilne bolesti.

3. Dijabetes

Peckanje koje počinje u stopalima i širi se k rukama može biti znak dijabetesa. Razlog je loša cirkulacija koja dovodi do oštećenja živčanih završetaka.

4. Iscrpljenost

Ako konstantno dižete teške predmete ili držite zglob u neudobnom položaju, vršite ogroman pritisak na osjetljive živce blizu površine kože. To može dovesti do osjećaja peckanja ili štipanja u prstima. Važno je da odmarate ruke, kao i da dovoljno spavate te smanjite razinu stresa.

5. Problemi s kralježnicom

Oštećenja kralježnice dovode do problema sa živčanim putevima, što rezultira simptomima koji se javljaju na rukama. Ovaj problem možete riješiti jačanjem mišića leđa jogom ili plivanjem. Nemojte previše sjediti.

6. Sindrom karpalnog tunela

Mnogi ljudi imaju osjećaj treperenja il peckanja u rukama kada legnu i odmaraju zglobove. To dovodi do utrnulosti i bola ter ukazuje da su određeni živci u ruci oštećeni te da im je potreban odgovarajući medicinski tretman. Ako imate te simptome, posjetite liječnika što prije kako biste izbjegli trajno oštećenje.

7. Birgerova bolest

Ako su vam prsti ukočeni i bijele ili čak plave boje, možda patite od Birgerove bolesti. To stanje dovodi do upale malih i srednjih krvnih žila. Najčešće je rezultat prekomjernog pušenja, a u ekstremnim slučajevima zahtjeva amputaciju ekstremiteta ako bolesnik ne prestane pušiti.

Kao što vidite, naše su ruke dobre za rano upozorenje na određene bolesti. Ako primijetite nešto od navedenih simptoma, posavjetujte se s liječnikom.

Izvor: dnevno.hr