Deset načina da sačuvate vitkost

Ukratko, od odluke da ćete smršavjeti, pa i nakon što stignete do željene težine, teško da ćete išta ozbiljno postići bez usvajanja i održavanja zdravog životnog stila, te periodične provjere zdravlja kod liječnika.

Sve ovo bit će lakše budete li slijedili 10 jednostavnih savjeta:

1. Motivacija

Razni ljudi - razni motivi: neke motiviraju zdravstveni faktori, neke izgled, moda, uvjerenje da će neki drugi životni uspjeh lakše postići ako su vitkiji, a neke sasvim drugi osobni razlozi. Imate li problema s motivacijom, diskutirajte na našem forumu, povjerite se bliskoj osobi, pronađite nekog sličnog pa kontrolirajte jedno drugo (i naravno, budite si međusobna podrška), uključite se u grupu podrške ako postoji u vašoj blizini...

2. Okoliš načinite pozitivnim

Iz kuhinje i smočnice izbacite hranu koja bi vas mogla mamiti na "grijeh", a jedenje pokušajte učiniti što ugodnijim. Nekome je važno iz kakvog tanjura jede i iz kakve čaše pije, drugi se bolje osjećaju ako jedu u društvu, treći vole svijeće i kreativno postavljen stol... Ovakvim pristupom postići ćete užitak u svakom obroku i cijenit ćete svaki zalogaj. Također, u uređenim uvjetima jest ćete sporije (za razliku od nesvjesnog gutanja hrane npr. pred televizorom), a vaš će mozak na vrijeme registrirati sitost.

3. Ne brojite kilograme bez prestanka

Stalno vaganje i zapisivanje količine izgubljenih kilograma u brojkama, dugoročno gledano, uglavnom je destimulirajuće, pogotovo što u procesu mršavljenja ima faza kad sve radite kako treba, a kilogrami tvrdoglavo stoje. Jedan kilogram bolji je nego nijedan, a kao papagaji već ponavljamo da je spori gubitak kilograma ujedno i najzdraviji, te je praktički jedini zalog da se izgubljena težina neće vratiti. Kontrole radi treba se vagati, no radite to otprilike jednom tjedno. Između tjednih vaganja eventualno se možete dodatno izvagati ako vam tijelo ili garderoba pošalju kakav sumnjivi signal. Naime, ako ne nosite preširoku odjeću da biste prikrili figuru (što najčešće ne daje dobre rezultate), i najmanje znakove debljanja osjetiti ćete na garderobi.

4. Kvalitetno provedite slobodno vrijeme

Umjesto da stalno razmišljate o dijeti, kilogramima i disciplini, iskoristite vrijeme na način koji će vam priuštiti zadovoljstvo. Ne morate otići na godišnji odmor da biste uživali - i desetak minuta može učiniti puno. Izađite iz kuće i prošetajte po kvartu, pogledajte film u kinu, pročitajte knjigu, "parite oči" na izlozima ako vam je gušt...

5. Pokrenite se

Vježbajte redovito - odaberite aktivnost za koju vam se čini da biste u njoj mogli duže uživati. Možete vježbati i kod kuće ako nemate vremena, ali samo ako ste izrazito disciplinirani. U suprotnom, bolje je priključiti se organiziranom vježbanju, jer statistike pokazuju da najbrže odustaju oni koji vježbaju sami kod kuće. Ako iz bilo kojeg razloga ne možete organizirano vježbati, kupite neku motivirajuću kazetu ili software. Ne zaboravite da kretanje nije samo trening, nego i rad u vrtu, duže šetnje, vožnja bicikla, odlazak pješice na posao... Praktički svaka tjelesna aktivnost je dobra, pa čak i ako na odlasku na posao i povratku s posla siđete samo jednu stanicu ranije i taj put prođete pješke.

 

6. Pronađite pravi program mršavljenja

Nije svaka dijeta, tj. program mršavljenja za svakoga. Robovi slatkiša teško podnose dijete siromašne ugljikohidratima, mesojedi dugoročno neće biti sretni uz žitarice, voće i povrće... Nekima odgovaraju dijete u kojima se računaju bodovi, dok neki teško podnose glad, pa će im biti lakše ako jedu češće, npr. 5 malih obroka dnevno i sl.

7. Kontrolirajte zdravlje

Čak i ako mršavite polako, po preporukama stručnjaka i ako se držite svih njihovih savjeta, kad ste na dijeti još je važnije kontrolirati zdravlje nego kad se normalno hranite. Izbjegavajte pušenje, alkohol, zaslađena pića, spavajte dovoljno i općenito, vodite brigu da načinom života očuvate zdravlje.

8. Osigurajte uvjete za provođenje dijete/zdrave prehrane

Izgovori su ono na što se najlakše hvatamo, pa je osim izbacivanja nepoželjne hrane važno opskrbiti dom voćem i povrćem, na posao ponijeti zdravi obrok (kako ne biste došli u poziciju da jedete brzi i nezdravi obrok ' s nogu). Za slučajeve nenadane gladi ili kada morate preskočiti obrok, uvijek uza se imajte malu bocu vode i tzv. zdrave grickalice - komade voća ili povrća, sušeno voće i sl.

9. Budite dobri prema sebi

Da biste se nagradili, ne morate čekati postizanje konačnog cilja - kupite si nove hlače čim vam stare postanu jedan broj prevelike, ako ste nekoliko dana disciplinirani a kilogrami ne idu dolje nagradite se kao da ste izgubili 5 kilograma... svaki dan možete si priuštiti nešto lijepo - izležavajte se u kupki od eteričnih ulja, izađite s prijateljima koje dugo niste vidjeli, nazovite dragu osobu samo da joj čujete glas...

10. Razmišljajte pozitivno

Ovo teoretski izgleda jednostavno, no mnogi se tijekom provođenja dijete uhvate u crnim mislima. Sve je to stres, pa je važno svjesno pozitivno razmišljati. Čak i ako se redovito tjerate da razmišljate o lijepim stvarima, ako svjesno namjestite osmijeh ili oko sebe tražite sretne ljude, lijepe slike prirode ili predmete koji vam se sviđaju, vaš će mozak postepeno usvojiti pozitivni način razmišljanja. Kad vas nešto uzruja, ne gubite iz vida da nas najčešće uzrujavaju sitnice na koje ne bismo trebali obraćati pozornost. Sjetite se da budućnost nosi neograničene mogućnosti i da je samo nebo granica!

izvor:trigon.hr