Deset mentalnih vježbi koje će vam pomoći da sačuvate i unaprijedite pamćenje

kuhanje, blagdani, kuhinja, organizacija, kuhanje, sezonske namirnice,  topla hrana, vitamini, deficit vitamina C, navike, bakterije, hrana za jelo, kuhanje, kuhanje, raspoloženje, kreativnost, mentalne vježbe, pamćenje

Neurofiziolozi su uvjereni da će se mozak razvijati ako se ispravno hranite, vodite aktivan život i posvećujete određeno vrijeme korisnim aktivnostima, pa ćete i u starosti biti umniji od drugih.

Donosimo vam nekoliko najinteresantnijih i najkorisnijih hobija za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više njih te mu posvetite barem sat-dva dnevno:

1. Meditacija

Meditacija pomaže u smanjenju stresa, krvnog tlaka, jača imunosni sustav i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja vratit će vam odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da bolje radi.

2. Rad u vrtu

Vrtlarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak jer smanjujete razinu kortizola, hormona stresa, punite se pozitivnom energijom, ponosite se svojim dostignućima, smanjujete rizik od demencije za 36% te provodite vrijeme na svežem zraku.

3. Kuhanje

Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće vode zdraviji život. Uz to, imaju mogućnost odabira maksimalno zdravih proizvoda te uživaju u procesu kuhanja, što blagotvorno djeluje na mozak.

4. Čitanje

Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rječnik, razvija maštu i analitičke sposobnosti te ga čini aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi protiv stresa (razina stresa smanjuje se za čak 69%).

5. Sviranje

Sviranje glazbala pridonosi kognitivnom razvoju, poboljšava koordinaciju i fine motoričke vještine. Kako kod djece tako i kod odraslih, sviranje povećava koeficijent inteligencije.

6. Igranje šaha

Tijekom igre razvijaju se obje polutke mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

7. Plesanje

Plesanje nije samo odličan fizički trening koji smanjuje stres i povećava razinu serotonina. Plesanje je način da postanete inteligentniji jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

8. Timski sportovi

Igrajući u timu dobivate mnoge prednosti: pokretljivost, nove prijatelje i komunikaciju. Studije pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utječe kako na stanje mozga tako i na opće stanje zdravlja. Zato, košarka, nogomet, odbojka i drugi timski sportovi bit će odličan način da provedete korisno vrijeme.

9. Borilačke vještine

Pored očigledne prednosti - mogućnosti samoobrane - ove aktivnosti odlično razvijaju mozak, povećavaju sposobnost koncentracije, održavanje ravnoteže, kao i postizanje jedinstva duha i tijela.

10. Pletenje

Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i kroničnog bola. Prednosti rada rukama mogu se usporediti s učinkom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički živčani sustav i tupe reakcije "udari ili bježi".

Koji god hobi za mozak da ste izabrali, smijeh će uvijek biti odličan dodatak uz bilo koje zanimanje - on će pomoći da uklonite stres i opustite se.

Izvor: dnevno.hr