Debljanje par kila na faksu ugrožava srce

Debljanje par kila na faksu ugrožava srce

Proučavali su skupinu zdravih studenata i koncentrirali se na endotelijalnu disfunkciju koja smanjuje sposobnost širenja krvnih žila. Ovo se stanje već dugo vremena povezuje s povećanim rizikom bolesti koronarnih arterija i krvožilnih tegoba.

Studenti su morali ili zadržati svoju težinu kroz razdoblje od osam tjedana ili se udebljati, a testiran je protok krvi kroz njihove žile. Ispitanici koji su se udebljali zatim su morali "skinuti" dobivene kilograme.

Ustanovljeno je kako su osobe koje su najviše sala dobile na području trbuha (visceralna masnoća) imale normalni krvni tlak, no oštećena je regulacija protoka krvi u arterijama ruku zbog endotelijalne disfunkcije. Protok krvi doveden je u normalu kada su ispitanici izgubili dobivenu težinu. S druge strane, regulacija protoka krvi nije se promijenila kod ispitanika koji su uspjeli zadržati svoju težinu, a studenti koji su višak masti nakupili na nekom drugom području (ne oko trbuha) nisu u velikoj mjeri imali narušenu regulaciju krvotoka.

"Ako se udebljate nekoliko kilograma na fakultetu, krstarenju ili godišnjem odmoru, to se smatra bezopasnim, no to može imati krvožilne implikacije, pogotovo ako se udebljate na području trbuha", objasnio je dr. Virend Somers, voditelj studije.

"Pacijenti bi trebali znati kako veliki trbuh može biti štetnije nego ako su pretili. Ne bi smjelo biti prihvatljivo dopustiti težini da vam se prikrade iza leđa na fakultetu ili kao posljedica starenja", savjetovao je dr. Somers.

Američki istraživački tim Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Boston nedavno je objavio kako su inače zdravi sredovječni ljudi izloženi ste većem riziku razvijanja Alzheimerove bolesti ili sličnih problema senilnosti.ako imaju dosta sala oko trbuha. Također, izraelski su stručnjaci dokazali kako su muškarci koji nakupljaju salo oko trbuha izloženi povećanom riziku od moždanog udara.

Kako prepoznati višak sala oko trbuha?

Veličina vašeg struka je dobar pokazatelj imate li višak sala oko trbuha. Iako su mjerenja koja uspoređuju omjer vaših bokova i struka ili uspoređuju vašu visinu i težinu točnija, veličina struka vam može dati dobru procjenu. Za većinu muškaraca, faktor rizika srčanih i ostalih bolesti povećava se ako je struk širi od 102 centimetra.

Kako biste izmjerili struk:

  • stavite metar oko svog golog trbuha tik iznad kuka
  • neka metar bude stisnut uz kožu ali ju ne smije "zarezati"
  • uvjerite se da je mjerač na jednakoj visini oko cijelog trbuha
  • opustite se, izdahnite i izmjerite struk - bez uvlačenja trbuha!

izvor: Ordinacija.hr