Crveni tanjuri pomoći će da manje jedete

dijeta

Crveni tanjuri pomoći će da manje jedete

Pokazalo je to najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Appetite. U istraživanju je sudjelovalo 240 ispitanika, a grickalice i čokolada su im bili servirani na crvenim, bijelim i plavim tanjurima. Ispostavilo se da su najmanje pojeli oni koji su jeli iz crvenih tanjura.

Premda su ranija istraživanja ukazivala na to da je ključan kontrast između boje posude i hrane u njoj (jer to pomaže da budete svjesniji količine), ovo istraživanje otkrilo je da još nešto igra ulogu - na poslijetku veći je kontrast boja čokolade na bijelom nego na crvenom tanjuru. Moguće je da crvenu boju povezujemo sa zaustavljanjem i oprezom (poput znakova u prometu i crvenog svjetla na semafotu) što nas podsvjesno potiče da jedemo manje.

Međutim, istraživači su upozorili da u promatranju rezultata istraživanja treba voditi računa da sudionici istraživanja nisu bili upozoreni koja je namjera istraživanja. To znači da je učinak crvenog tanjura bio potpuno nesvjesnog karaktera. Drugim riječima, istraživači nisu potpuno sigurni da će se isti učinak ponoviti kada sami sebi budete svjesno serivirali hranu na crveni tanjur. Ipak, vrijedi pokušati.

S.P./womenshealthmag.com/ net.hr