Biljni izvori omega 3

lan, Upotreba sjemenki lana, Sastav sjemenki, vitamin b, Sluz sjemenki, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, alfa linolenske kiseline, omega 3 masne kiseline, lignin, željezo, cink, magnezij, kalcij, ispiranja crijeva , brašno od lanenog sjemena, crijevna flora, crijevna oboljenja, toksini u organizmu, lan, Upotreba sjemenki lana, lanene sjemenke, Laneno ulje, omega 3 masne kiseline, omega 3 masne kiseline, Sjemenke lana, Chia sjemenke, sjemenke, Chia sjemenke, lanene sjemenke, Sjemenke lana
Istraživači su tada pretpostavili da bi upravo vrsta masnoće koju jedu (iz mora) mogla imati glavnu ulogu. Od tada su brojne studije potvrdile ovu tezu: omega-3 masne kiseline koje su stanovnici Grenlanda dobivali iz riba imaju jak utjecaj na smanjenje srčanih bolesti.

Omega 3 masne kiseline
Kada je riječ o prednostima Omega-3, srce je samo vrh ledenog brijega. Omega-3 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari koje dospijevaju do svake stanične membrane u ljudskom tijelu. Iako nisu odgovor na svaku bolest, omega-3 imaju pozitivan učinak na ljude svih uzrasta, a mnoge znanstvene studije svakodnevno dokazuju značajne fiziološke i psihološke dobrobiti.

Tako između ostalog, omega-3 masne kiseline važne su u razvoju djeteta te prevenciju i terapiju malignih i krvožilnih bolesti, a u novije vrijeme i kod mentalnih bolesti, uključujući depresiju i demenciju. Na sreću, svi koji ne vole ribu ili su vegani, tu su izvrsni biljni izvori koji pored omega-3 masnih kiselina sadrže i pregršt drugih hranjivih tvari. Razne sjemenke su prava riznica svih spomenutih komponenata, a u daljnjem tekstu ćete upoznati one najbolje i lako dostupne!


Sjemenke lana

Sjemenke lana su jedan od najboljih izvora omega 3 kiseline i bogatije su njome čak i od popularnog lososa. Lanene sjemenke pomažu krvožilnom sustavu kroz nekoliko različitih mehanizama, uključujući protuupalno djelovanje i normalizaciju rada srca.

Također održavaju arterije zdravim tako što smanjuju broj masnih naslaga u njima, a imaju i važnu ulogu u održavanju prirodnog ritma srca. Preliminarne studije pokazuju da se sjemenke lana mogu koristiti za liječenje aritmije. Pored toga, nedavna istraživanja pokazuju da sjemenke lana mogu imati zaštitni učinak protiv raka dojke, raka prostate i debelog crijeva.

Napomena: prije konzumiranja zbog bolje iskoristivosti, sjemenke treba samljeti jer imaju tvrdu opnu koju naš organizam ne može apsorbirati. Najbolje ih je svježe mljevene konzumirati jer brzo oksidiraju i gube svoja hranjiva svojstva. Predlažemo ih staviti u smoothije, jogurt ili juhe. Također se koriste i u kozmetičke svrhe jer daju vlažnost i elastičnost koži!


Chia sjemenke

Chia sjemenke su tek nedavno dobile pažnju koju zaslužuju. Pored omega 3 masnih kiselina, bogate su kalcijem, vlaknima i manganom, a sadrže i veliku količinu antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala. Zbog toga djeluju pozitivno na zdravlje i vitalnost cijelog tijela.

Legenda kaže da su Asteci i Maye redovno koristili chia sjemenke za dobivanje energije, a jedna nedavna studija tvrdi kako su jednako učinkovite kao i energetska pića. Prema ovom istraživanju, chia sjemenke mogu pomoći sportašima da budu izdržljiviji povećavajući unos hranjivih tvari i smanjujući unos šećera.

Preporuka: chia sjemenke namočiti u mlakoj vodi zatim pomiješati sa svježim sokom ili smoothijem.