Biljke liječe: Majčina dušica

Majčina dušica - lat. thymus serpyllum l.

Timijan - lat. Thyus vulgaris

Strana imena:

Engleski: wild - thyme.

Francuski: thym serpolet.

Njemački: quendel.

Talijanski: pepolino.

Porodica: lamiaceae ( labiatae ) - usnače

Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % fenola, naročito timola. Aetheroleum.

Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus - od Grčkog thymos ili thymon - tamjan, zbog sličnosti mirisa.

Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke.

Egipćani su je koristili kod balzamiranja i za izradu parfema.

Grci su timijanom začinjali neke vrste sireva i dodavali ga pićima i dimljenom mesu.

Majčina dušica rasprostire se po Europi i Aziji.

Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete ju koristiti na niz načina.
O biljci:

Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima.

Miris i okus: poput limuna aromatičan miris i lagano gorak i poput kamfora vrlo aromatičan okus, daju značenje toj biljci. Alpski oblici te biljke imaju jači miris i trajniji okus pa su sigurno od većeg ljekovitog djelovanja.

Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Koristi se i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze. Njihov učinak u tim je slučajevima višestruk: olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.

Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

MAJČINA DUŠICA
Razmnožavanje, sadnja i sjetva...

Zbog drvenaste stabljike ne može se žeti kosilicom već se mučno reže škarama za živicu ili srpom.

U novije vrijeme žanje se strojevima.

U vrtu se može saditi trajni timijan rasađivanjem i dijeljenjem starih biljki, kao i jednogodišnji timijan koji se sadi na slobodnom prostoru na razdaljini od 20 x 20 cm. Jednogodišnja je vrsta aromatičnija svake godine starosti gubi ponešto na aromatičnosti.

Biljka je prikladna za kamenjare, za rubove putova te za uzgoj u cvjetnom loncu.
Općenito o biljci:

Stabljika je duga i pri osnovi odrvenila, puzav u vidu izduženih stolona koji razvijaju adventivne korjenove, na vrhu završava sterilnom rozetom listova.

Cvjetne grane visoke su 4 do 10 cm.

I razvijaju se duž položenog stabla u nizovima, ravnomjerno su pokrivene dlakama sa svih strana.

Vrtna majčina dušica je iz iste porodice kao i bosiljak, lavandula i kadulja. Dosegne do 40 cm. Visine.

Listovi su mali i čvrsti, jajasto eliptični i na vrhu zaokruženi a pri dnu su klinasti. Listovi su široki i goli sa izraženom srednjom žilom.

Cvijetovi su složeni na vrhu grana i čine okruglaste ili izdužene cvasti.

Čašica je dlakava, s dvije usne, krunica je ružičasta, bjeličasta ili crvena, sa trodijelnom donjom usnom.

Prašnička vrećica strši iz ždrijela i gore je raskrečena. Vrtna majčina dušica - timijan cvate ružičasto do tamnoljubičasto.

Cvate: od svibnja do listopada.

Kemijski - farmakopejski sastav :

Timijan - vrtna majčina dušica miriši ugodno, ima oštar okus zbog čega ga valja u kuhinji (u kulinarstvu) oprezno upotrebljavati.

Sadrži do 2,5 % eteričnog ulja koje se sastoji od thymola, carvacrola (karvakrol), cymola, pinena, linaloola, borneola... tanina i flavonoida.

Timijan koji je više ispitan sadrži i željezo, kalcij, smolu.

Najviše eteričnog ulja ima biljka oko 14 sati.
Priprema za korištenje:

U kuhinji se upotrebljava timijan, dok se u liječenju upotrebljavaju obje vrste.

Timijan se upotrebljava za pečenke, pržene ribe, umake i juhe.

Omiljeni je začin za marinade i izradu biljnog octa.

Ulje se koristi protiv kašlja i dezinficira, te se koristi kod izrade vodice za usta i zubnih pasta.

Mnoštvo biljnih likera sadrži timijan.

Glavno djelovanje je antimikrobno, spazmolitično.

Naročito se koristi kod katara dišnih putova.

Prije se koristila za liječenje glavobolje, bolesti jetre, za poboljšanje teka i poticanje vjetrova.

Koristi se kod bolesti mjehura i bubrega.

Vanjska primjena kod utrljavanja za liječenje reumatskih tegoba, i kao dezinfekcijsko sredstvo.

MAJČINA DUŠICA
Ljekovita svojstva i primjena:

Droga: Kao droga se koristi osušeni list timijana-Thymi folium i etarsko ulje. List se sakuplja u terminu pred cvjetanje uzgajanih biljaka.

Odsijecaju se vršni djelovi biljke, prečiste i suše.

Listovi se odvajaju od stabljika i sortiraju prosijavanjem. Sušenjem se savijaju ka nailčju, tako da dobijaju igličast oblik. Ukusa je nagorkog i ljutog a mirisa specifičnog aromatičnog, pomalo oštrog.

Eterično ulje timijana, Thymi aetheroleum, dobiva se iz svježih listova i herbe timijana, destilacijom vodenom parom. To je lako pokretljiva žutocrvena tekučina, ljutog okusa i specifičnog, aromatičnog, fenolnog mirisa.

Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje.

Upotrebljava se samo gornja trećina vriježa.

Ne trgati biljku.

Kao dodatak kupkama za jačanje udova i osvježenje, služi mješavina od majčine dušice, stolisnika, zdrobljenih plodova borovnice. Ta se mješavina kratko prokuha, ostavi pokrivena oko 10 minuta u blizini štednjaka, zatim se procijedi i doda vodi za kupanje.

Ako dijete boluje od hripavca, pomiješa se 50 g majčine dušice i 20 g trpuca , listova rosike i korijena sladića. Od te se mješavine uzme 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a pije se u gutljajima 2 šalice dnevno, zaslađeno medom.

Kod krasta ili kožnih osipa kod djece, pomoći će kupelji majčinom dušicom. Čaj od majčine dušice, zaslađen medom, u pučkoj je medicini ljekoviti napitak koji pospješuje i olakšava porod.

Crijevni i želučani grčevi bit će otklonjeni, ako se na želudac i trbuh polože što je moguće topliji i vlažniji oblozi, a istovremeno treba piti 1 do 2 šalice čaja od majčine dušice, nezaslađenog i u gutljajima.
Protiv pijanstva:

Šaka majčine dušice prelije se litrom vruće, ne kipuće vode, ostavi se oko pola sata pokrivena da odstoji, procijedi i daje pijanome da pije svakih četvrt sata po jednu žlicu.

Kao posljedica nastupa jaki proljev, često i mučnina i povraćanje, obilno mokrenje i znojenje, a zatim veliki apetit i žeđ, ali i odvratnost prema alkoholu.

Kod ponovnog pijanstva, koje je u prvo vrijeme neizbježno, ali uvijek rjeđe, mora se ta kura češće ponavljati. U pučkoj medicini upotrebljava se čaj od majčine dušice kod padavice.

Čaj ne treba davati samo kod napadaja, nego se bolesnika češće podvrgava čajnoj kuri: 2 šalice dnevno kroz 2-3 tjedna.

Općenito se majčina dušica priprema samo kao čajni oparak i to 1 čajna žlica za 1 šalicu čaja, a mogu se dnevno, prema potrebi, piti 2 do 3 šalice.

Kod upotrebe protiv glavobolje, nesanice, protiv hripavca i katara, slabokrvnosti, bljedoće, skrofuloze, te za jačanje živaca, može se čaj zasladiti i to najbolje medom.

MAJČINA DUŠICA
Sirup iz naroda:

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna žlica.
Kontraindikacije:

Nisu poznate.

Također ni interakcije nisu poznate. Kod primjene čistog timola mogu se pojaviti bolovi u jetri i nagla malaksalost.

Timol kod enterokolitisa, srčane insuficijencije i trudnoće.
Recepti:

Za pripremu čaja:

1,5 do 2 grama (1 - 1,5 čajna žlica) na jednu šalicu koju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.

Pije se dnevno 3 puta po šalicu čaja.

Sadrže je i gotovi ljekoviti pripravci.

Kod izostanka menstruacije dolazi u čajnoj mješavini s drugim biljkama .

Za liječenje ječmenca, uz rudbekliju od timijana ili majčine dušice se pravi koncentrirani (jaki) čaj i vatom obloženim štapićem nanosi izravno na ječmenac ili se natopi oblog za oko.

Protiv crijevnih parazita (ako su nađeni u stolici) popiti prema starosti 2-8 grama timola pomiješanog s voćnim sokom a odmah zatim 2 velike žlice ricinusovog ulja.

Može se i 20 grama biljke popariti s 2,5 dl kipuće vode uz dodatak 1 velike žlice meda i piti kroz 4-6 tjedana po 1 malu šalicu dnevno.

Sredstvo protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, želučanog čira priprema se na način da se 1 velika žlica droge (timijan ili majčina dušica) popari s 3-4 dl kipuće vode ostavljeno poklopljeno 15 minuta pa se procijedi i doda se velika žlica meda i sok pola limuna, pije se gutljajima u toku dana.

Majčina dušica kuhana u vinu s jednakom količinom korijena oslada (polipodium vulgare) i komorača (fructus foeniculi), liječi od kašlja s krvarenjem a ujedno i ublažuje astmu.

Pije se ujutro, natašte.

Ako majčinu dušicu namočimo u maslinovo ulje ili rakiju, djelotvorno djeluje kod bakterijskih oboljenja pluća i crijeva.

Majčina dušica, odnosno čaj od majčine dušice vrlo je koristan.

Pomaže kod bolesti dišnih organa, jača želudac i živce.

Čaj od majčine dušice djeluje antibakterijski i spazmolitički, opušta grčeve. Koristi se kod crijevnih i želučanih tegoba, te kod proljeva.

Čaj od majčine dušice može se piti i kod neredovitih mjesečnica, a pripremljen u obliku kupke ili obloga koristi se za liječenje kožnih bolesti, te kod opće živčane slabosti.
Prsni čaj:

3 velike žlice mješavine po 2 grama cvijeta crnog sljeza (malvae silvestris), divljeg maka (papaver rhoeas), divizme (verbascum thapsus).

Nadalje 4 grama anisa (fructus anisi), 15 grama korijena bijelog sljeza (radix althaea), 20 grama lista majčine dušice, 25 grama slatkog korijena (radix glycyrrhizae) i 30 grama lišća bijelog sljeza - sve usitnjeno prelije sa 1 litre kipuće vode.

Ostavi se poklopljeno 2 sata i nakon toga procijedi, dodaje se 2 velike žlice meda.

Pije se svaka 2 sata po 1 velika žlica.

Liječi od bronhitisa, upale i gnojenja u plućima.
Tinktura:

Kao sredstvo za iskašljavanje. Za pripremanje je potrebno 200 grama lišća timijana ili majčine dušice, 100 grama glicerola , 320 grama koncentriranog alkohola, 580 grama pročišćene (destilirane) vode.

Usitnjeno lišće preliti smjesom glicerola i koncentriranog alkohola. Nakon 8 dana stajanja i češćeg miješanja tinktura se procijedi. Srednja terapijska doza je dva grama tinkture. Najbolje je 20 do 30 kapi nakapati na kocku šećera i uzimati tri puta dnevno.

4 grančice svježe majčine dušice stavi se u 2,5 dl domaće rakije lozovače.

Nakon 14 dana namakanja može se ovaj pripravak koristiti kod bolova i grčeva u želucu. Prema potrebi popiti po 1 žličicu rakije.

Pomaže i ako se lagano masiraju bolna mjesta kod gihta, reume, uganuća i nagnječenja.
Sirup:

U kombinaciji s natrij-bromidom uspješno se koristi za iskašljavanje i umirenje.

Potrebno je 15 grama tinkture timijana, pet puta manje natrij-bromida i destilirane vode, 0,1 gram praška za konzerviranje i 79 grama običnog sirupa. Narij-bromid se dobro rastvori u vodi, rastvor se pomiješa sa sirupom i tinkturom timijana, u kojoj je prethodno rastvoren konzervans. Srednja pojedinačna terapijska doza je 15 grama.

Najbolje je da se dnevno pije žličica ovog sirupa.

Napomene:

Medonosna je biljka.

Kao krmna biljka nema neke posebne vrijednosti zbog visokog prisustva eteričnih ulja.

Izvor : koval.hr