Ako želite smršaviti, dulje žvačite svaki zalogaj

Zdrava hrana
Ovaj put nije bilo važno jesu li muškarci vitki ili pretili, kad su žvakali 40 puta pojeli su 12 posto manje kalorija nego kad su žvakali 15 puta svaki zalogaj i dok su žvakali duže imali su u krvi manje hormona grelina, koji stvara osjećaj gladi

IlustracijaIlustracijaNova studija kineskih znanstvenika objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazala da se manje hrane pojede ako se duže žvače svaki zalogaj, prenosi MSN.

U studiji je sudjelovalo 16 vitkih i 14 pretilih mladih muškaraca koji su nakon 21 sata gladovanja dobili doručak, a video kamera je snimala koliko su puta žvakali svaki zalogaj. Svi su sudionici dobili porcije jednake veličine i mogli su zatražiti još. Pretili muškarci su svaki zalogaj žvakali kraće od vitkih muškaraca i unesli su više kalorija od vitkih muškaraca.

Znanstvenici sa Medicinskoga Sveučilišta Harbin su ponovili eksperiment, sudionici su opet dobili doručak al su jednom zamoljeni da svaki zalogaj žvaču 15 puta, a drugi put da svaki zalogaj žvaču 40 puta. Ovaj put nije bilo važno jesu li muškarci vitki ili pretili, kad su žvakali 40 puta pojeli su 12 posto manje kalorija nego kad su žvakali 15 puta svaki zalogaj i dok su žvakali duže imali su u krvi manje hormona grelina, koji stvara osjećaj gladi.

Na temelju ovog istraživanja znanstvenici su zaključili da je kratko žvakanje jedan od faktora rizika za pretilost i da bi dulje žvakanje, zajedno sa dijetom i vježbom, moglo biti alat za mršavljenje.