7 grešaka koje brišu naš trud vježbanja

grudi, tjelovježba, dijeta, salo, tjelovježba, stražnjica, bedra, tjelovježba, greške, trud, tjelovježba, Redovita tjelovježba

Mnogi će treneri pak reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako bi osvijestili što radite pogrešno donosimo vam 7 najčešćih grešaka nakon vježbanja

1. Zaboravljate se istezati
Nakon vježbanja mišići su napeti uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smjeli preskakati. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećat će se fleksibilnost tijela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vježbanja reducira bol u mišićima koja bi se mogla pojaviti i idući dan.

2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi
Vježbanjem naše tijelo tjera srce da brže radi i potrebno nam je više kisika kako za srce tako i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vježbanja leći i odmarati se. Umjesto da se odjednom 'ugasite', smirite tempo vježbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ukoliko pak naglo prestanete s vježbanjem, dok su otkucaji srca najbrži,a tijelo treba najviše kisika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrtjeti.

3. Jedete odmah nakon vježbanja
Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteini u kombinaciji s ugljikohidratima poput proteinskih shakeova i jogurta pomiješanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. No s prvim obrokom trebalo bi sačekati 15 do 30 minuta nakon vježbanja.

4. Jedete sve
Mnogi još uvijek vjeruju kako nakon vježbanja mogu malo 'zgriješiti' s hranom jer su se istrošili. Stoga nerijetko ne biraju hranu jer misle kako su ionako izgubili dovoljno kalorija. Istraživanja imaju malu utjehu za sve njih jer kažu kako je u redu s vremena na vrijeme pojesti neku hranu koju želite, no ostalo vrijeme jednostavno morate raditi zdrave izbore.

5. Zaboravljate dovoljno hidratizirati organizam
Kako bi nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem potrebno je unositi dovoljno tekućine . To je važno i zbog toga jer će dovoljno tekućine smanjiti mišićnu osjetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

6. Ne spavate dovoljno
Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vježbanja je važnost sna. Tijelo treba okrepu i energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno na jedan način kao da kažnjavate sami svoje tijelo.

7. Popijete čašicu alkohola ili gaziranog pića
Nakon treninga je najbolje piti vodu kako bi organizam dobio dovoljno tekućine. Alkohol pak uzrokuje dehidraciju, usporava rast mišića, a ni gazirani sokovi nisu najbolje rješenje. Kada tijelo dovoljno hidratizirate vodom i opskrbite ga energijom tek potom se možete počastiti pićem po želji.

zadovoljna.hr