5 vrsta hrane koja nas uspavljuje

5 vrsta hrane koja nas uspavljuje

Problem nastaje kada za ručak odlučimo pojesti samo salatu koja se sastoji samo od povrća. Ne unesemo li dovoljno proteina i ne uskladimo li omjer proteina i ugljikohidrata (pa makar onih iz povrća), umor i glad možemo osjetiti već u poslijepodnevnim satima. Također, neki u salate dodaju masne i kalorične preljeve koji umanjuju zdravstvene koristi namirnica. U gotovim preljevima se često nalazi hrpa šećera, masti i umjetnih bojila koja ni na koji način ne pogoduju našem zdravlju.

Savjet: napravite bazu od povrća a zatim dodajte proteine ​​poput piletine ili slanutka i složenih ugljikohidrata poput quinoe koji će tijelu osigurati dodatnu energiju. Što se tiče preljeva, radije se držite ekstra djevičanskog maslinovog ulja i octa ili soka od limuna.

Jogurt i mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu biti uzrok umora. Od 50 do 60 pacijenata koji se bore s kroničnim umorom, 20 do 30% njih konzumira veće količine mliječnih proizvoda. Povezanost mliječnih proizvoda i umora nije sasvim jasan ali vjeruje se da tijelo s godinama razvija imunološku reakciju na proteine izgradnjom vojske antitijela koja se mobiliziraju a to dovodi do umora. Mliječni proizvodi su prisutni u prehrambenoj industriji. Puno prerađenih namirnica, koje ne biste smatrali mliječnim proizvodima, sadrže mliječne čvrste tvari i proteine . Na primjer, sve što ima aromu karamele vjerojatno ima mliječne aditive.

Savjet: ako zamijetite gubitak energije nakon što pojedete mliječne proizvode, obratite se liječniku i zajedno pokušajte identificirati problematične namirnice koje ćete na kraju izbaciti iz prehrane i zamijeniti.

Banane i orašasti plodovi

Banane su idealne protiv grčeva jer su bogate magnezijem, mineralom koji pomaže u opuštanju mišića. Magnezij se također nalazi i u preparatima koji potiču san. Ovaj mineral se nalazi i u orašastim plodovima.

Savjet: ako vam nedostaje magnezija, pojedite bananu ili šaku orašastih plodova. Simptomi nedostatka magnezija uključuju gubitak apetita, mučninu i umor.

Kasna večera

Obroci u kasne sate mogu poremetiti san i izazvati refluks želučane kiseline. To će rezultirati umorom tokom cijelog idućeg dana. Najgore posljedice može ostaviti kisela hrana poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda.

Izbjegavajte ove namirnice ako želite smršaviti!

Savjet: izbjegavajte kasnonoćno jedenje i jedite najkasnije 3 sata prije spavanja. Za večeru odabirite alkalne namirnice kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi poput badema.

Slastice i grickalice

Istraživanja pokazuju da se naš gastrointestinalni trakt prilagođava onome što jedemo. Ako se pridržavamo prehrane s niskim udjelom masnoće i šećera, počinjemo proizvoditi manje sokova i enzima u želucu koji olakšavaju probavu šećera i masnoća. To znači da ćemo, ako i samo povremeno pojedemo kolač ili neku slanu grickalicu, osjetiti mučninu i umor.

Savjet: ne morate u potpunosti izbjegavati slatkiše i omiljene grickalice a kada se odlučite za takvo što, pripremite se za neugodnosti koje mogu uslijediti.

izvor: centarzdravlja.hr