5 neočekivanih mjesta na tijelu na kojima možete dobiti gljivičnu upalu

1. Koža
Gljivična upala može se pojaviti na gotovo svakom mjestu na koži koje je stalno izloženo nekoj količini vlage, ali najčešće se pojavljuje kod dijabetičara i ljudi s oslabljenim imunitetom. S obzirom na to da se tijelo ne može brzo obraniti od upale, liječnik će vjerojatno prepisati jači lijek koji se uzima duže od krema koje se inače koriste kod liječenja gljivica.

Gljivična upala može nastati i ispod nabora kože, a krema poput Monistata pomoći će ih ukloniti ukoliko je upala zahvatila samo manji dio kože. Za upale koje se prošire na veća područja, liječnik će vjerojatno morati prepisati lijek.

2. Stopala
Za pojavu gljivica na stopalima krivac su obično znojne čarape i cipele zbog čega je važno održavati higijenu stopala, odnosno održavati ih suhima kako se gljivice ne bi razvile, obično između prstiju.

3. Grudi
Žene koje doje sklonije su dobivanju gljivične infekcije na grudima. Bebina usta mogu promijeniti ravnotežu pH te proizvesti višak vlage koja će pogodovati rastu gljivica. Upala se može pojaviti i ispod grudi zbog viška znoja.

Kako biste spriječili pojavu gljivica, područje grudi održavajte čistim i nemojte predugo ostajati u oznojenom grudnjaku poslije tjelovježbe. Kao i za druge oblike gljivičnih upala na koži, krema protiv gljivica uklonit će upalu ukoliko se ona zadržala samo na manjem području. Ukoliko se upala proširila posjetite liječnika koji će vam po potrebi prepisati oralni lijek.

4. Jednjak
Određeni oralni medikamenti koji se koriste za liječenje drugih zdravstvenih problema jednjaka, mogu uzrokovati razvoj gljivica u tom dijelu tijela. Tome su naročito skloni pacijenti s oslabljenim imunitetom. Ukoliko do gljivične upale u jednjaku dođe potrebno je otići k liječniku kako bi propisao lijek.

5. Stražnjica
Vaginalna gljivična infekcija može se proširiti na stražnjicu. Obično se prenese rukama ako se žena svrbi po zahvaćenom mjestu, a zatim po stražnjici. Gljivična infekcija na koži stražnjice može se izliječiti kremom poput Monistata, dok se za vaginalnu i analnu infekciju preporučuje trodnevna ili sedmodnevna terapija kako bi se uništilo što više gljivica. 

zadovoljna.hr