Vaginalna gljivična infekcija

Vaginalna gljivična infekcija može zahvatiti vaginu i vulvu.

Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, vrlo je česta. Ona će se javiti kod tri od četiri žene tijekom života, a kod većine njih i dva ili više puta.

Vaginalna gljivična infekcija se ne smatra spolno prenosivom bolesti, iako se može širiti i putem oralno-genitalnog kontakta. Liječenje je obično vrlo uspješno, osim kod periodičnih infekcija - četiri ili više puta u jednoj godini. U tom slučaju, možda će biti potrebna duža terapija.
Simptomi vaginalne gljivične infekcije

Simptomi vaginalne gljivične infekcije se kreću od blagih do teških, uključujući:

Svrbež i iritaciju, koji zahvaćaju vaginu i vulvu
Peckanje, posebno tijekom spolnog odnosa ili prilikom mokrenja
Crvenilo i oticanje stidnice
Vaginalna bol i osjetljivost
Sirasti odnosno gusti i bijeli iscjedak

Kada posjetiti liječnika?

Obratite se vašem liječniku u sljedećim slučajevima:

Prvi put ste doživjeli simptome gljivične infekcije
Niste sigurni je li u pitanju gljivična infekcija
Vaši simptomi su i dalje prisutni nakon tretmana OTC antifungalnom kremom ili čepićima
Javljaju se i drugi simptomi

Uzroci vaginalne gljivične infekcije

Vaginalna gljivična infekcija je uzrokovana gljivicom Candida. Candida je mikroorganizam koji je normalno prisutan u vagini, zajedno s bakterijama.

Vagina prirodno sadrži uravnoteženu mješavinu gljivica i bakterija. Lactobacillus bakterije proizvode kiseline, koje onemogućuju pretjerano razmnožavanje gljivica u vagini.

No, poremećaj zdrave ravnoteže može rezultirati pretjeranim razmnožavanjem gljivica. Previše gljivica u vagini može dovesti do vaginalnog svrbeža, peckanja i drugih karakterističnih znakova i simptoma gljivične infekcije.

Vaginalnu gljivičnu infekciju mogu uzrokovati:

Antibiotska terapija, koja dovodi do smanjenja Lactobacillus bakterija u rodnici i promjene u vaginalnom pH, što omogućuje pretjerano razmnožavanje gljivica
Trudnoća
Nekontrolirani dijabetes
Oštećenje imunološkog sustava
Svi postupci koji mijenjaju vrstu i količinu bakterija koje su normalno prisutne u rodnici, kao što su ispiranje ili iritacija zbog neadekvatne vaginalne vlažnosti.

Najčešće, vaginalna gljivična infekcija proizlazi iz jedne vrste Candida gljivice, koja je poznata kao Candida albicans. Ponekad, međutim, i druge vrste Candida gljive mogu biti uzrok simptoma

Candida albicans dobro reagira na tipične tretmane za gljivične infekcije, dok ostale vrste ponekad loše reagiraju na konvencionalne terapije i mogu zahtijevati više agresivno liječenje.

Gljivične infekcije mogu biti seksualno prenosive, posebno kroz oralno-genitalni seksualni kontakt. Međutim, one se ne smatraju spolno prenosivim bolestima jer je gljivica Candida prirodno prisutna u vagini.
Liječenje vaginalne gljivične infekcije

Liječenje vaginalne gljivične infekcije ovisi o tome je li ona jednostavna ili komplicirana:
Liječenje nekompliciranih gljivičnih infekcija

Za blage do umjerene simptome i rijetke epizode gljivične infekcije, vaš liječnik može preporučiti:

Antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji učinkovito liječe gljivične infekcije u većini slučajeva. Primjenjuju se najčešće jednokratno, ili tijekom 1 do 3 dana. Vaš liječnik može vam propisati neki od lijekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji. Nuspojave ovih lijekova su vrlo rijetke, a mogu uključivati osjećaj peckanja ili iritaciju tijekom primjene.
Oralni antifungalni lijekovi (flukonazol) - najčešće jednokratna doza

Obratite se vašem liječniku ako ste završili tretman, a vaši simptomi se nisu povukli, ili su se vratili u roku od dva mjeseca nakon terapije. Mnogi preparati protiv gljivičnih infekcija dostupni su bez recepta. Ako ste koristili neki od njih, a simptomi se nisu povukli, posjetite vašeg liječnika.
Liječenje kompliciranih gljivičnih infekcija

Komplicirane gljivične infekcije mogu biti prisutne ako:

Imate ozbiljnije znakove i simptome, kao što su opsežno crvenilo, otekline i svrbež koji dovode do razvoja čireva ili pukotina
Imate rekurentne gljivične infekcije - četiri ili više puta u jednoj godini
Gljivična infekcija je uzrokovana drugim tipom Candide (osim Candida albicans)
Tijekom trudnoće
Imate nekontrolirani dijabetes ili je vaš imunološki sustav ugrožen zbog korištenja lijekova ili stanja poput HIV-a

 

Liječenje kompliciranih gljivičnih infekcija može uključivati:

Vaginalne kreme, mast, tablete ili čepiće - terapija obično traje 7 do 14 dana
Oralne lijekove - umjesto vaginalne terapije, vaš liječnik može propisati dvije do tri doze flukonazola, koji se uzima oralno. Međutim, ova terapija ne preporučuje se trudnicama.
Režim održavanja - kod periodičnih gljivičnih infekcija, vaš liječnik može propisati lijekove koji će spriječiti pretjerano razmnožavanje gljivica i buduće infekcije. Terapija održavanja počinje nakon početnog liječenja i obično uključuje flukonazol tablete, koje se uzimaju oralno jednom ili dva puta tjedno.

Obično, vaš partner se ne treba podvrgnuti liječenju. Međutim, kod periodičnih gljivičnih infekcija, liječnik može preporučiti tretman za vašeg partnera ili uporabu zaštite tijekom seksualnog odnosa.

krenizdravo.com