10 zdravih jutarnjih rituala

Za početak, ovo, ali i svako sljedeće jutro možemo započeti jednim ili najbolje svakim od 10 zdravih rituala koji će nam boljim učiniti cijeli dan.

Čaša vode
Mnogo je razloga zbog kojih se čaša vode na prazan stomak smatra zdravom i korisnom. Sa praktične strane rješava vas neugodnog zadaha i gorčine u ustima, sa psihološkog stanovišta predstavlja zdrav način buđenja svijesti i njene pripreme za nov dan. Sa medicinske strane čaša vode na prazan stomak, odmah po ustajanju može vam ukloniti probleme poput glavobolje. U svakom slučaju, voda nema nijedan nezdrav efekt zbog kojeg svoj dan ne biste započinjali čašom vode.

Tuširanje i brijanje
Nema boljeg načina za buđenje, posebno ako ste mrgud po ustajanju, od toplog tuša i brijanja

Tišina
Iskoristite očigledne prednosti jutra - manje prometne gužve, manje buke kod susjeda, nema zvonjave telefona.. Samo sjedite u tišini nekoliko minuta i posvetite te minute sebi i svojim mislima. Opustite se i dozvolite tišini da sve dovede na svoje mjesto. Meditacija, molitva ili jednostavno - sjedenje u tišini, mogu biti ključni za uspostavljanje unutrašnjeg mira.

Popijte kavu
Uživajte u vašoj prvoj, jutarnjoj kavi, kakau ili čaju. Uživajte u tih nekoliko minuta koje svako jutro imate prije nego krenete na posao, u školu ili na fakultet. To je samo vaš dio dana i nitko vam ga ne može oduzeti. Uživajte u njemu.

Organizacija
Uz prvi napitak ujutro, koji smo spomenuli iznad, nije loše uz kalendar preletjeti obaveze koje imate tog mjeseca, tjedna ili dana i napraviti okvirni plan uz par mentalnih zabilješki koje će vam pomoći da se bolje organizirate.

Dezodorans ili kolonjska voda
Nakon tuširanja obavezno naprskajte na kožu malo parfema, kolonjske vode ili dezodorans. Aroma terapija ne postoji uzalud.

Iskoristi jutro pametno
Nastoj da svako jutro i za svoj intelekt učiniš nešto korisno. Izdvoji 30 minuta da pročitaš dnevne novine ili makar 10 strana knjige. Nemoj nam zakržljati jer svi dobro znamo da čitanje razvija moždane stanice.

Jutarnje vježbe
Jutarnja gimnastika je nešto najbolje što možeš učiniti za svoj organizam. Osim što je zdrava, ona će ti osigurati dozu cjelodnevne pozitivne energije, snage i izdržljivosti. Nije se potrebno „ubiti" od vježbanja. Par osnovnih vježbi koje će obuhvatiti najveći broj mišića i koje će<!--more--> ti pomoći da se razgibaš i da krv prostruji tvojim tijelom, sasvim je dovoljno. Svakog jutra posveti sebi makar 15 minuta gimnastike, kraj otvorenog prozora da bi u tvoj krvotok dospeo svijež zrak, ili prošetaj brzim hodom pola sata i dovoljno ste učinili za svoj organizam.

Doručkuj
15 minuta više sna ništa neće promijeniti u tvom životu, ali 15 minuta ustajanja ranije može ti promijeniti cijeli dan! Ne preskači doručak.

Odredi ciljeve
Nikada u bitku ne kreći bez jasno određenih ciljeva. Nastoj da svakog dana prije nego uhvatiš za kvaku i otvoriš vrata suočavajući se sa novim danom već točno znaš što želiš postići i ostvariti toga dana. Ako i ne ispuniš sve planom zacrtane ciljeve, nije strašno, samo znaj koji su i uvijek radi na tome da ostvariš svaki od njih.
(Obiteljski.com)