Zašto nam se nakon jela spava?

zijevanje, zaraza, tajna, zijevanje, jelo, spavanje san, zijevanje, zijevanje, istraživanje
Nakon obilnog obroka vaše tijelo se priprema za probavne procese. Sva njegova energija usmjerena je na razgradnju hrane i asimilaciju korisnih sastojaka. Diže se razina šećera u krvi, izlučuje se inzulin, a zajedno s njim i dva hormona serotonin i melatonin, koji utječu na pojavu snenosti.

Hrana koja se brzo razgrađuje, poput bijelog kruha, riže, krumpira, slastica, masne hrane... dat će vam nagli priljev energije, a zatim će vas uspavati. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput ribe, peradi, cjelovitih žitarica, spadaju u hranu koja se sporije razgrađuje i koja vam pruža konstantni priljev energije.

Zanimljivo je da kofein može imati dvostruki učinak. Pretjerivanje s količinama kave i energetskim napitcima može vas na duge staze učiniti pospanijima danju, ali i uzrokovati probleme sa zdravljem.

Da se ne biste više osjećali tromo nakon obroka, važno je ravnomjerno rasporediti glavne obroke i među obroke, koristiti namirnice s niskim glikemijskim indeksom i izbjegavati prejedanje.

Ako i unatoč tome osjećate manjak energije, treba provjeriti razinu željeza i šećera u krvi, rad štitnjače, imate li problema s celijakijom ili intolerancijom na pojedine vrste namirnica./HMS/