Tri koraka zbog kojih ćete više uživati u kuhanju

kuhanje, blagdani, kuhinja, organizacija, kuhanje, sezonske namirnice,  topla hrana, vitamini, deficit vitamina C, navike, bakterije, hrana za jelo, kuhanje, kuhanje, raspoloženje, kreativnost, mentalne vježbe, pamćenje

Organizacija kuhinje i radnih površina posljednji su na listi kućanskih poslova, ali s vremena na vrijeme nije uopće loše malo posložiti stvari i razmisliti kako si olakšati svakodnevno kuhanje i pripremu. Uoči blagdana i velikih priprema, od kolača do svečanih objeda, organizirana kuhinja od velike je pomoći, a nije potrebno izdvojiti baš toliko vremena da sve malo posložite. Osim toga, ovo će vas natjerati da kuhinju dovedete u red pa ćete biti zadovoljniji.

- Stvorite zone

Bez obzira na to imate li malu, usku, veliku ili otvorenu kuhinju spojenu s blagovaonom i dnevnim boravkom, raspored stvari uvijek je važan. Da biste bili brži i učinkovitiji, složite u zone i povežite ih s aparatima ili dijelovima gdje ih koristite. Lonce složite u ladice do štednjaka, čaše bliže hladnjaku ili sudoperu. Ovisno o načinu kuhanja i pripremi sve rasporedite tako da ne radite duple korake i gubite vrijeme.

- Oslobodite radnu površinu

Kod kuhanja je važno imati dovoljno mjesta za sjeckanje, miješanje i pripremu namirnica. Stoga je možda najbolje osloboditi radnu površinu pored sudopera ili štednjaka. Većinu je namirnica potrebno oprati prije rezanja i kuhanja, a ako nemate mjesta pored sudopera, neka bude pored štednjaka pa ćete lakše sve staviti u lonac ravno s daske za rezanje. Maknite aparate koje ne koristite svakodnevno, kao i ukrase ili predmete koji su se našli na kuhinji sasvim slučajno pa postali trajni podstanari.

- Organizirajte ladice i ormariće

Svi imamo predmete koji nam u kuhinji trebaju svaki dan i one koje koristimo doslovno jednom godišnje. Za početak razdvojite tanjure i sve ostale predmete koje koristite svakodnevno pa ih smjestite na vama najbolje mjesto. Ostalo posuđe koje koristite u posebnim prilikama može ići na najgornje police ili na dno ormara, koliko već mjesta imate. U malim je kuhinjama dobro čak potpuno maknuti određene stvari ako ste sigurni da samo nepotrebno zauzimaju mjesto. Ponekad kupimo kakve aparate ili posuđe koje baš nikada ne koristimo ili ih se brzo zasitimo.

Dodatno mjesto možete iskoristiti stavljanjem raznih mini polica i vješalica za stvari između gornjih i donjih ormarića. To više nije skupa investicija budući da velike trgovačke kuće imaju puno raznih brendova za opremu doma, a i tako ćete osvježiti kuhinju.

Sitne stvari koje se povlače po ladicama su neizbježne pa ni nemojte pokušavati sve izbaciti jer kalupi za kolače i razni dodaci, recepti ili pomagala moraju negdje stajati. Radije odaberite jednu ladicu ili policu pa stavite manje košare i u njih složite sve da bude koliko toliko uredno, ali i da ih lakše pronađete kada vam zatrebaju.

Izvot: tportal.hr