Torta Koliko? Toliko!

torta, recepti, deserti
Sastojci

BISKVIT:
jaja: 7
voda, hladna: 7 žlica
šećer: koliko teže 4 jaja, toliko šećera
brašno: koliko teže 4 jaja, toliko brašna
orasi: koliko teži 1 jaje, toliko mljevenih oraha
prašak za pecivo: 1 vrećica
PRELJEV:
voda: 250 ml
šećer: 40 g
limun: sok od 1 limuna
KREMA:
jaja: 6
šećer: 180 g
čokolada za kuhanje: 100 g
orasi, mljeveni: 200 g
maslac, sobne temperature: 250 g
UKRAŠAVANJE:
čokolada za kuhanje: 100 g
punjeni čokoladni bomboni: 9 ili 16 jezgri oraha

Priprema

Za biskvit: Izvagati 4 jaja i koliko teže 4 jaja, toliko izvagati brašna. Izvagati 4 jaja i koliko teže 4 jaja, toliko izvagati šećera. Izvagati 1 jaje i koliko teži 1 jaje, toliko izvagati mljevenih oraha. Brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo u zdjeli dobro izmiješati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka.

U drugoj, velikoj posudi bjelanjke zajedno sa 7 žlica hladne vode mikserom čvrsto izraditi, Polako dodavati šećer neprestano mikserom miješajući. Kada ste cijelu količinu šećera dodali snijegu od bjelanjaka nastaviti i dalje mikserom miješati 3 - 4 minute, sve dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim žumanjke jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka, neprestano miješajući. Na kraju polovinu mješavine brašna i oraha dodati smjesi od jaja i metlicom za snijeg ili žlicom (NE mikserom) izmiješati i to podižući smjesu od dolje prema gore. Zatim preostali dio mješavine brašna dodati i na isti način umiješati. Tijesto razdijeliti na dva jednaka dijela (ja izvažem da bude potpuno točno i svaki biskvit jednake debljine). Jedan dio tijesta staviti u hladnjak, dok se drugi biskvit bude pekao!

Dno kalupa za tortu veličine 28 cm prekriti papirom za pečenje i u kalup žlicom stavljati tijesto te fino vilicom ili žlicom izravnati. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 18 0°C, 25 - 30 minuta (ovisno o pećnici). Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti 5 minuta na rešetki da se odmori, zatim oprezno nožem odvojiti biskvit od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prebaciti, preokrenuti na rešetku prekrivenu papirom za pečenje. Papir odvojiti od biskvita i ostaviti ga da se potpuno ohladi. Kalup oprati - ohladiti, prekriti papirom za pečenje i u njega izliti drugu polovinu tijesta te staviti peći i postupati kao i s prvim biskvitom. Hladne biskvite jednom vodoravno prerezati, kako bi dobili četiri biskvita jednake debljine.

Za preljev: Skuhati sirup od šećera, vode i limunova soka i ostaviti da se ohladi.

Za kremu: Jaja i šećer mikserom kremasto izraditi (3 - 4 minute) i na pari miješajući kuhati oko 20 minuta. Posuda ne smije dodirivati vodu! Zatim dodati narezanu čokoladu i nastaviti miješajući kuhati oko 10 minuta. Kad je krema poprilično gusta skloniti sa štednjaka i umiješati mljevene orahe te ostaviti da se ohladi. Ja posudu stavim u hladnu vodu da se brže ohladi i dok se krema hladi često je promiješam!

Maslac sobne temperature kremasto mikserom miješati 3 - 4 minute Dodavati maslacu žlicu po žlicu hladne kreme, neprestano miješajući. Kremu podijeliti na četiri jednaka dijela (ja izvažem kako bi svaki biskvit bio s istom količinom kreme premazan).

Za slaganje torte: Jedan biskvit položiti na tanjur za tortu i preliti ¼ preljeva (i preljev izmjerim i podijelim na 4 jednaka dijela). Zatim biskvit premazati ¼ kreme, položiti drugi biskvit, preliti ¼ preljeva, premazati ¼ kreme i prekriti trećim biskvitom. Treći biskvit preliti ¼ preljeva, premazati ¼ kreme, položiti četvrti biskvit i preliti preostalim preljevom. Tortu izvana premazati preostalom kremom.

Za ukrašavanje: Čokoladne bombone prerezati po pola, odnosno 8 komada prerezati po pola a 1 ostaviti u cijelom. Od čokolade specijalnim nožem za guljenje krumpira guliti rolice. Bombone posložiti po torti i tortu izvana ukrasiti rolicama čokolade.

Savjet: Umjesto mljevenih oraha mogu se staviti prženi lješnjaci. Jezgre lješnjaka na srednje jakoj temperaturi, bez dodatka masnoće popržiti do zlatno - smeđe boje. Ostaviti da se ohlade, ljuske ukloniti i lješnjake samljeti.

Tortu prije posluživanja ostaviti 15 - 20 minuta na sobnoj temperaturi da omekša!

ljiljananieder.com