Recept: Složenac sa šunkom, sirom i paprikom

složenac sa sirom, recept, recepti, slana torta, glavno jelo
Sastojci

lisnato tijesto: 300 g
krušne mrvice: 2 žlice
svježa crvena paprika: 1
svježa zelena paprika: 1
sir gauda ili ementaler: 150 g
kuhana šunka: 150 g
jaje: 3
kiselo vrhnje: 3 žlice
sol, papar:
sušeni origano: 1 1/2 žličica
peršin: 2 žličice
žumanjak: 1
mlijeko: 1 žlica
Priprema

Lisnato tijesto odmrznuti. Crvenu i zelenu papriku očistiti, oprati i na male kockice narezati. Kuhanu šunku narezati na male kockice ili tanke štapiće. Sir krupno naribati. Papriku, šunku i 2/3 sira staviti u posudu i izmiješati a 1/3 sira ostaviti sa strane. Jaja i vrhnje dobro izmiješati. Dodati origano, peršin te začiniti solju i paprom. Od papira za pečenje izrezati krug promjera 30 cm (za posudu za složenac kojoj je dno promjera 20 cm) ili sami odredite veličinu papira prema posudi koju imate. Papirom trebate obložiti dno i rub posude.

Na papir staviti 250 g lisnatog tijesta i pomoću valjka ga razviti, tako da je papir potpuno prekrit. Pomoću papira podignuti tijesto i staviti (zajedno s papirom) u posudu za složenac. Tijesto (dno) posuti krušnim mrvicama. Mješavinu sira, šunke i paprike staviti na tijesto, preliti mješavinom jaja i vrhnja te posuti preostalim sirom. Rubove tijesta odvojiti od papira i blago prebaciti prema unutra. Preostali dio tijesta (50 g) razviti i izrezati trakice koje poslažemo po nadjevu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 50 minuta. Nakon 40 minuta pečenja trakice i rub tijesta premazati žumanjkom, koji smo izmiješali s 1 žlicom mlijeka. Potrebna je samo polovina izmiješanog žumanjka za premazivanje. Nastaviti peći daljnjih 10 minuta.

Složenac izvaditi iz pećnice i ostaviti par minuta da miruje. Zatim ga uz pomoć papira prebaciti na tanjur i narezati na kriške. Može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo uz salatu.

U slast....