FOTO  Četiri slasna jela s tunom iz konzerve

Lazanje s tunjevinom, Salata s rižom, Pašteta od tunjevine, Špageti s tunom, recepti, tunjevina, Nutricionisti, razvoj mišića, mnogo aminokiselina, bjelančevine
Premda se u kuharicama i na web-portalima može pronaći milijun recepata za namaz od tune, ovaj koji preporučujem garantirano je najjednostavniji i - najbolji. To znam jer svatko tko ga proba, pa i oni najizbirljiviji, traže recept.
Nutricionisti ističu da je vrlo korisna namirnica i bilo bi poželjno da se jede, svježa ili u konzervi, bar dva puta tjedno. Prilikom kupovine svježe, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari: svježa tuna se mora presijavati i biti vlažna. Upotrijebite je u roku od 24 sata nakon kupovine.

Tunjevina pomaže da mišići budu čvršći. Količina od 100 grama sadrži 22 grama bjelančevina s mnogo aminokiselina neophodnih za razvoj mišića. Za muškarce je korisna i za očuvanje prostate. Švedsko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje tunjevine smanjuje rizik od nastajanja raka prostate.
1. Pašteta od tunjevine

Jedna konzerva tunjevine, maslaca onoliko koliko teži čista tunjevina, nekoliko kapara, jedan slani sardon, malo bijelog papra.Iscijediti ulje iz konzerve, sve sastojke staviti u mikser i dobro izmiksati, staviti u frižider da se ohladi; može se servirati s maslinama na običnom ili preprženom kruhu.
2. Špageti s tunom

Sastojci: 250 grama špageta, jedna veća konzerva tunjevine, malo maslinovog ulja, jedna režanj češnjaka, sol i papar po želji.Priprema: Špagete skuhati u posoljenoj vodi da budu al dente; u dubljoj tavi zagrijati ulje i dodati ugrubo narezan češnjak da požuti pa ga izvaditi van, dodati tunu, zapeći dvije do tri minute, dodati procijeđene špagete, sve skupa još malo promiješati na vatri.
3. Salata s rižom

Sastojci: 200 grama riže, jedna veća konzerva tunjevine, jedan mladi luk, pet-šest maslina, 10-ak mini rajčica, pola zelene, pola žute paprike, malo peršina, nekoliko listova zelene salate, maslinovo ulje, sok pola limuna, sol i papar po želji. Priprema :Rižu skuhati u posoljenoj vodi da bude al dente, pustiti da se ohladi; rajčice porezati na pola, paprike na komadiće veličine nokta, luk i masline na kolutiće, peršin iskosati na sitno, sve to dodati riži, tunjevinu iscijediti i dodati smjesi, začiniti i sve dobro izmiješati. servirati na listu salate.
4. Lazanje s tunjevinom

Sastojci: 200 grama lazanja; za mliječni umak: 400 mililitara slatkog vrhnja, jedna žlica vegete, 300 mililitara mlijeka, dva jaja, dvije žličice gussnela Dolcela, 300 grama fileta tune u biljnom ulju; za sirni nadjev: 200 grama svježeg sira, 150 grama sira edamera, jedno jaje, tri žlice kiselog vrhnja, jedna žlica nasjeckanog peršina, sol, papar; za posipavanje: 50 grama sira edamera.

Priprema :Mlijeko i slatko vrhnje pomiješajte, dodajte vegetu, razmućena jaja i gussnel razmućen u malo hladnog mlijeka. Svježi sir pomiješajte s naribanim sirom, dodajte jaje, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar. Pleh (30×20 centimetara) premažite uljem, rasporedite dio lazanja, prelijte s malo mliječnog umaka, a zatim po lazanjama rasporedite trećinu mješavine sa sirom.
Po siru rasporedite trećinu količine tune. Po tuni rasporedite dio lazanja, prelijte ih mliječnim umakom i nastavite slagati dok ne potrošite namirnice. Završite slojem lazanja. Prelijte preostalom količinom umaka, posipajte naribanim sirom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Izrežite na kocke kad se malo ohladi.

Ukoliko želite, na tunjevinu možete doliti malo bijelog vina da dobije na aromi; ukoliko volite rajčicu, možete je pripremiti i na crveno tako da dodate malo koncentrata ili pasiranu rajčicu, samo, pažljivo da ne preuzme okus tunjevini